Bij chemotherapie worden geneesmiddelen toegediend die de kankercellen doden of de vermenigvuldiging ervan verhinderen. Chemotherapie is werkzaam in het hele lichaam en werkt zowel in op kleine beginnende tumoren als op metastasen, en zelfs op eventuele microscopische metastasen, die niet opgemerkt zouden zijn tijdens radiologische onderzoeken.
Chemotherapie wordt enerzijds gecombineerd met radiotherapie of chirurgie om de kans op genezing te verhogen. Anderzijds kan chemotherapie ook helpen om de levensduur te verlengen en de levenskwaliteit te verbeteren bij patiënten met uitzaaiingen.
Het nadeel van chemotherapie is dat ze ook schadelijk is voor de gezonde cellen. Ze heeft dus heel wat bijwerkingen, zoals haaruitval en misselijkheid. De tolerantie is echter aanzienlijk verbeterd in vergelijking met oudere behandelingen.
De mRNA-technologie... Een baanbrekend stukje technologie, dat volgens Klinisch biologe Isabel Reloux-Roels (UZ Gent) bij eventuele toekomstige pandemieën opnieuw kan ing...
Lees verderNa een missie van meerdere jaren in het buitenland, keert Florence Duvieusart in 2019 terug en voelt ze zich erg moe. Daarop volgen hartritmestoornissen (afwijkend hartri...
Lees verderMaxime Dahan heeft zijn toevlucht genomen tot het schrijven zodra hij de diagnose van lymfoom te horen kreeg. Hij heeft deze beproeving het hoofd geboden met een ‘balpen’...
Lees verderDe kennis van de ALK-translocatie bij longkanker dateert van 2007 en de eerste gerichte behandeling was er 5 jaar later. Momenteel zijn er België 5 gerichte orale behande...
Lees verderNaast de longkanker die het vaakst in verband wordt gebracht met roken, zijn er andere vormen van deze kanker, waaronder ALK+ longkanker.
Lees verderBijna 85% van alle longkankers worden veroorzaakt door tabak. Stoppen met roken is dan ook de belangrijkste preventiemaatregel.
Lees verderDe Caring Hat werd ontworpen door Fabienne Delvigne. Dit initiatief biedt hoeden aan als alternatieve oplossing voor pruiken en mutsen, bijvoorbeeld voor wie lijdt aan haaruitval ten gevolge van een kankerbehandeling.
Prof. dr. Johan Vansteenkiste, Respiratoire Oncologie, UZ Gasthuisberg
Nathalie, 45 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen