Gepubliceerd op 23/08/2022 à 20:59
De kennis van de ALK-translocatie bij longkanker dateert van 2007 en de eerste gerichte behandeling was er 5 jaar later. Momenteel zijn er België 5 gerichte orale behandelingen beschikbaar. De behandeling van de 1ste generatie (crizotinib) wordt bijna niet meer gebruikt. Vandaag de dag zal de pneumo-oncoloog in België vooral kiezen voor een gerichte behandeling (tyrosinekinase-inhibitoren) van de 2e generatie. Alectinib en brigatinib worden bij ons het meest voorgeschreven. Er bestaat een derde molecule (ceritinib) die kan worden aangewend na progressie onder crizonitib. In geval van progressie met moleculen van de 2e generatie, wordt een biopsie aanbevolen om de volgende behandeling beter te kunnen afstemmen en de optie van een behandeling van de 3e generatie (lorlatinib) te kunnen overwegen.
Goed om te weten: de gerichte behandelingen van de 2e generatie zijn orale tabletten (8/dag voor alectinib en 1/dag voor brigatinib) met verschillende toxiciteitsprofielen en bijgevolg verscheidene bijwerkingen. Alectinib zorgt onder andere voor hepatische en digestieve toxiciteit, terwijl onder brigatinib een pulmonaire toxiciteit kan voorkomen bij het begin van de behandeling die kan worden beheerd door de behandeling op te starten met lagere dosissen. Visuele problemen werden eveneens vermeld. Dergelijke gerichte behandelingen zorgen voor een betere therapietrouw maar vooral voor een veel betere levenskwaliteit ten opzichte van de conventionele chemotherapie. In het geval van falende gerichte behandelingen dient klassieke chemotherapie te worden aanbevolen. Rekening houdend met de relatieve efficiëntie en het toxiciteitsprofiel, is het beter te beginnen met de gerichte behandeling.
Verschillende resistenties tegen gerichte behandeling werden gerapporteerd, waaronder secundaire mutaties. In bepaalde van dergelijke gevallen, kan de ALK+ tumor een sensibiliteit ontwikkelen voor een andere molecule van de 2e generatie. Het probleem dat zich stelt in België, is dat we niet de mogelijkheid hebben om een andere molecule van de 2e generatie voor te schrijven alvorens over te gaan naar een gerichte behandeling van de 3e generatie (lorlatinib) omwille van terugbetalingskwesties.
Verschillende vragen rijzen, waaronder de geringste sensibiliteit van dergelijke tumoren voor immunotherapie. De keuze voor een dergelijke behandeling dient geval per geval te worden bekeken tijdens een multidisciplinaire consultatie. Eén van de grootste uitdaging is uiteraard de resistentiemechanismen beter te leren kennen. Ze werden niet allemaal geïdentificeerd. Bovendien dienen we ook te weten te komen waarom een klein percentage patiënten een primair falen kent. We hebben eveneens nieuwe moleculen nodig. Sommige worden momenteel onderzocht. Men moet ook bepalen of sommige patiënten gebaat zijn met een gelijktijdige toediening van een TKI (tyrosinekinase-inhibitor) en chemotherapie. Momenteel zijn onderzoeken lopend om andere evaluatiemethodes te testen zoals circulerend tumor-DNA, naast conventionele weergavetechnieken. De toekomst wordt op verschillende vlakken interessant, met name wat betreft een betere levenskwaliteit van de patiënten en hun overlevingskansen!
Barbara Simon
Deel en print dit artikel
Eerst hebben ze neoantigenen geïdentificeerd, d.w.z. specifieke eiwitten die verschijnen als normale cellen kwaadaardig worden als gevolg van genetische mutaties. De vors...
Lees verderOncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.
Bijna één op de drie Belgen (30%) geeft zelfs ronduit aan dat ze het krijgen van de ziekte als de eigen fout beschouwen van de patiënt. Dat blijkt uit een onderzoek dat p...
Lees verder"Laat dat vechten over aan dokters en onderzoekers. Patiënten hebben vooral steun en troost nodig”, aldus de hoofdredacteur op VRT NWS. "Vechten tegen kanker, het is ook...
Lees verderDe Caring Hat werd ontworpen door Fabienne Delvigne. Dit initiatief biedt hoeden aan als alternatieve oplossing voor pruiken en mutsen, bijvoorbeeld voor wie lijdt aan haaruitval ten gevolge van een kankerbehandeling.
Prof. dr. Johan Vansteenkiste, Respiratoire Oncologie, UZ Gasthuisberg
Nathalie, 45 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen