De aanvangsdiagnose begint met een ondervraging van de patiënt (overzicht van de symptomen, medische voorgeschiedenis, levensstijl, risicofactoren …) en een klinisch onderzoek.
De arts voert een algemeen klinisch onderzoek uit, met de nadruk op:
De consultatie omvat tevens een bloedafname met het oog op de bepaling van de hematologische parameters (meer bepaald om eventuele bloedarmoede vast te stellen), evenals de functie van lever en nieren (om na te gaan of de kanker niet uitgezaaid is naar de lever en de nieren). Daarnaast kan ook een meting van de tumormerker ‘carcino-embryonaal antigen’ (CEA) worden uitgevoerd.
Bij een vermoeden van maagkanker is de uitvoering van een maagendoscopie aangewezen. Bij dit onderzoek schuift de arts een endoscoop via de mond in de slokdarm om de maag (meer bepaald de maagwand en het maagslijmvlies) en het bovenste deel van het spijsverteringsstelsel te onderzoeken. Als hij een afwijking of een verdacht letsel vaststelt, kan de arts (gastro-enteroloog) stukjes weefsel wegnemen (biopsie). De weggenomen weefsels worden in het laboratorium onderzocht onder de microscoop tijdens een anatomapathologisch onderzoek, met het doel de diagnose van kanker te bevestigen (of te ontkrachten) en het type kanker te bepalen.
ExtensiebalansNadat kanker werd vastgesteld, moet men de extensiebalans opmaken. Dit gaat gepaard met diverse vervolgonderzoeken om de eventuele omvang en het stadium van de ziekte vast te stellen. Dit is noodzakelijk om de beste therapeutische strategie te bepalen.
Afhankelijk van de resultaten van de onderzoeken nodig voor de extensiebalans, bepaalt de arts het stadium van de kanker (of ‘staging’). Het systeem voor stadiëring dat gebruikt wordt door artsen, heet TNM-classificatie, wat staat voor Tumor, Nodes (lymfeklieren), Metastasis (uitzaaiingen). Deze classificatie houdt rekening met:
Op grond van die classificatie wordt het stadium van de kanker bepaald. Volgens de ernst en de vordering van de kanker varieert dat van I (lokale groei) tot IV (uitzaaiing naar andere gebieden in het lichaam). Elk stadium stemt overeen met een specifieke aanpak.
Angst voor het vaccin
Artrose
Baarmoederhalskanker
Buikgriep
Chronische bronchitis
Covid-19
Covid-19 en fake news
Diabetes
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Lactose-intolerantie
Longkanker
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Prostaatkanker