Het zweet van mucoviscidosepatiënten is drie tot vijf keer zouter dan gemiddeld. Ouders kunnen dit gewaarworden als ze hun kindje liefkozen (‘zoute zoen’).
De zweettest meet de hoeveelheid zout in het zweet. De normale chlorideconcentratie is bijna altijd lager dan 30 mmol per liter. Vanaf 60 mmol wordt de diagnose van mucoviscidose bevestigd.
De zweettest is snel en volledig pijnloos. Met behulp van een zeer zwak, elektrisch stroompje en een product dat de zweetproductie bevordert, wordt transpiratie uitgelokt, via een klein kompres op de huid. Met een soort vloeipapiertje op dezelfde zone wordt het zweet gedurende een half uur opgevangen. Vervolgens wordt het staaltje geanalyseerd in het laboratorium. In meer dan 95% van de gevallen is het chloridegehalte in het zweet veel hoger dan gemiddeld.
De zweettest is essentieel voor de diagnose van mucoviscidose. Hij moet worden uitgevoerd in een ervaren laboratorium met behulp van een optimale techniek, om technische fouten te vermijden.
Als een zweettest twee keer positief is, wordt een bloedafname gedaan om genmutaties bij de patiënt op te sporen. Deze genetische test is zeer belangrijk om ouders bij te staan die een latere zwangerschap overwegen.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met prof. Patrick Lebecque (Cliniques universitaires Saint-Luc).
In een groeiend aantal westerse landen, in het bijzonder in Frankrijk, gebeurt bij alle zuigelingen een systematische screening op mucoviscidose. In België beveelt een recent rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) een neonatale screening op mucoviscidose aan, indien aan welbepaalde voorwaarden wordt voldaan. De nodige analysen kunnen worden uitgevoerd op hetzelfde bloedstaal dat kort na de geboorte al gebruikt wordt om andere metabole aandoeningen op te sporen. Maar screening naar mucoviscidose bij pasgeborenen is op dit moment nog niet verplicht en gebeurt niet in elk ziekenhuis automatisch.
Bij 8 tot 10% van de patiënten wordt de diagnose mucoviscidose pas op volwassen leeftijd gesteld (na 18 jaar). Soms gaat het om ernstig zieke patiënten, bij wie de evolutie echter bijzonder progressief en sluipend was. Vaker gaat het om minder ernstige vormen van de aandoening, maar die ook een gespecialiseerde aanpak vereisen.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met prof. Patrick Lebecque (Cliniques universitaires Saint-Luc).
Elke lichaamscel bevat een kern met 23 chromosomenparen. Deze chromosomen zijn samengesteld uit genen, die samen ons erfelijk materiaal vormen. Mucoviscidose wordt veroor...
Lees verderElke lichaamscel bevat een kern met 23 chromosomenparen. Deze chromosomen zijn samengesteld uit genen, die samen ons erfelijk materiaal vormen. Mucoviscidose wordt veroor...
Lees verderdr. Teresinha Leal, onderzoekster aan de Cliniques Universitaires Saint-Luc
Claude Sterckx, verantwoordelijke voor de contacten met Franstalige patiënten bij de Belgische Vereniging voor Strijd tegen Mucoviscidose<h3/><h3/><p class="bodytext"/><p class="bodytext"/>
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen