Ons lichaam is samengesteld uit miljarden cellen. Elke cel heeft een kern met 23 chromosomenparen, waarvan één paar geslachtschromosomen: XX bij de vrouw en XY bij de man. Deze chromosomen zijn onder andere samengesteld uit genen: DNA-fragmenten met informatie over ons genetisch materiaal, zoals de kleur van onze ogen of haren. De mens heeft ongeveer 35.000 genen, verdeeld over 23 chromosomenparen.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met prof. Patrick Lebecque (Cliniques universitaires Saint-Luc).
Mutaties zijn wijzigingen in het erfelijke materiaal van de cellen (het DNA). Deze mutaties kunnen soms tot afwijkingen leiden in de functie van het lichaam.
Bij mucoviscidose gaat het om mutaties van het CFTR-gen (van het Engelse ‘Cystic Fibrosis Transmembrane Regulator’), dat zich op chromosoom 7 bevindt. Sinds de ontdekking van dit gen in 1989 werden meer dan 1.500 verschillende mutaties van het CFTR-gen geregistreerd, onderverdeeld in vijf categorieën. De meest voorkomende mutatie in België is ‘F508del’ (klasse II). Ze wordt teruggevonden bij meer dan helft van de patiënten.
Het is onmogelijk om met zekerheid conclusies te trekken over de ernst of de evolutie van de aandoening op basis van de mutatie. Toch hangt de aanwezigheid van een mutatie van klasse IV of V meestal samen met een gunstige prognose en met het behoud van de pancreasfunctie.
Het CFTR-gen bevat informatie over de productie van een proteïne met dezelfde naam, het CFTR-proteïne. Dat regelt het zouttransport (chloorion of chloride) doorheen de celmembraan. Door een genmutatie is het CFTR-proteïne afwezig of abnormaal. Dit ‘defect’ heeft een hele reeks gevolgen, zoals uitdroging van het slijm van de luchtwegen, dat taaier wordt, en van het zweet, dat drie tot vijf keer zouter is dan gemiddeld.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met prof. Patrick Lebecque (Cliniques universitaires Saint-Luc).
Mucoviscidose is een erfelijke aandoening die autosomaal is: de mutaties bevinden zich niet op de geslachtschromosomen. De ziekte is daarnaast recessief: de aandoening komt alleen tot uiting als zowel het CFTR-gen van de vader als dat van de moeder drager is van de mutatie.
Als een koppel waarvan beide partners de genmutatie dragen, beslist om een kind te krijgen, is er bij elke zwangerschap:
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met prof. Patrick Lebecque (Cliniques universitaires Saint-Luc).
Elke lichaamscel bevat een kern met 23 chromosomenparen. Deze chromosomen zijn samengesteld uit genen, die samen ons erfelijk materiaal vormen. Mucoviscidose wordt veroor...
Lees verderElke lichaamscel bevat een kern met 23 chromosomenparen. Deze chromosomen zijn samengesteld uit genen, die samen ons erfelijk materiaal vormen. Mucoviscidose wordt veroor...
Lees verderdr. Teresinha Leal, onderzoekster aan de Cliniques Universitaires Saint-Luc
Claude Sterckx, verantwoordelijke voor de contacten met Franstalige patiënten bij de Belgische Vereniging voor Strijd tegen Mucoviscidose<h3/><h3/><p class="bodytext"/><p class="bodytext"/>
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen