Hoofd- en halskanker kan op elke leeftijd optreden, ongeacht het geslacht of de etnische groep. Het komt evenwel vaker voor bij mannen ouder dan 40, hoewel de incidentie van dit soort kanker bij vrouwen en jongere mensen toeneemt. Die evolutie is waarschijnlijk toe te schrijven aan veranderingen in het sociale gedrag, waardoor de blootstelling aan risicofactoren (tabak- en alcoholgebruik, humaan papillomavirus) toeneemt.
Artikel gepubliceerd op 25 Maart 2015. Bronnen:
Hoofd- en halskanker is meestal van het type spinocellulair carcinoom, wat betekent dat hij ontstaat uit cellen van het stratum spinosum (ook stekelcellaag genoemd), een type van huidweefsel dat onder meer voorkomt in de opperhuid en in het slijmvlies van het hoofd en de hals. De meeste gevallen van hoofd- en halskanker (ongeveer 90%) zijn spinocellulaire carcinomen.
De overige 10% omvat meerdere zeldzame vormen van hoofd- en halskanker, zoals sarcomen1, die ontstaan in het steunweefsel (bot, kraakbeen) of muco-epidermoïdcarcinomen en adenocystomen, die zich ontwikkelen in het klierweefsel (bijvoorbeeld in de speekselklieren)2.
De drie belangrijkste oorzaken van spinocellulair carcinoom van de slijmvliezen van het hoofd en de hals zijn het gebruik van tabak en alcohol en het humane papillomavirus (HPV).
Het regelmatige gebruik van alcohol en tabak (met inbegrip van pruimtabak) zijn de twee belangrijkste risicofactoren voor hoofd- en halskanker en vooral voor kanker van de mondholte, de orofarynx, de hypofarynx en het strottenhoofd. Minstens 75% van alle hoofd- en halskankers wordt veroorzaakt door langdurig gebruik van tabak en alcohol.
Mannen die dagelijks meer dan drie eenheden alcohol gebruiken en vrouwen die er meer dan twee gebruiken, lopen een hoger risico om dit type van kanker te ontwikkelen.
Het humane papillomavirus (HPV) is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare infecties ter wereld. Er bestaan bijna 200 verschillende subtypes, waarvan sommige kankerverwekkend zijn. Een infectie met HPV-16 als gevolg van seksueel orogenitaal contact kan het risico verhogen op kanker van de mond of van de orofarynx (die ook de amandelen of de tongbasis kan aantasten).
Andere risicofactoren voor hals- en hoofdkanker zijn:
Artikel gepubliceerd op 25 Maart 2015.
Bronnen:
De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Ze heeft diverse functies:
Onze huid bestaat uit drie delen:
De opperhuid zelf bestaat uit vijf cellagen:
Het is in het stratum spinosum dat plaveiselcelcarcinomen van de huid ontstaan.
Dit artikel werd gepubliceerd op 11 Maart 2015 en kwam tot stand met de medewerking van dr. Charles Renoirte
Hoofd- en halskanker ontwikkelt zich uit het slijmvlies van dat deel van ons lichaam. Het slijmvlies, ook slijmvliesepitheel of mucosa genoemd, is een constant vochtig membraan dat bepaalde lichaamsholtes bekleedt: de neus, de mond, de keel, het strottenhoofd, de slokdarm, de aars, de vagina, de bronchiën enz.
Het slijmvlies heeft meerdere functies:
Artikel gepubliceerd op 25 Maart 2015. Bronnen:
Plaveiselcelcarcinoom van de huid is een type huidkanker dat zich ontwikkelt uit de cellen van het stratum spinosum, een van de cellagen van de opperhuid. Deze carcinomen vormen 10% van alle gevallen van huidkanker op aarde. Als plaveiselcelcarcinomen vroegtijdig worden opgespoord en behandeld, kunnen ze vaak genezen zonder risico op recidieven of nawerkingen (in 90% van de gevallen). Als ze niet (of te laat) worden behandeld, kunnen ze dieper in de huid of onder de huid dringen, uitzaaien (en andere organen aantasten) en levensbedreigend worden.
Dit artikel werd gepubliceerd op 11 Maart 2015 en kwam tot stand met de medewerking van dr. Charles Renoirte
Mensen met een licht huidtype, lichte haren en blauwe, groene of grijze ogen hebben een grotere kans op het ontwikkelen van plaveiselcelcarcinomen. Maar alle mensen die veel in de zon komen (vrije tijd, beroep in open lucht enz.), kunnen het carcinoom krijgen.
Dit type kanker komt vooral voor bij mensen van zestig jaar en ouder (de gemiddelde leeftijd waarop een huidcarcinoom wordt ontdekt, is zeventig jaar). Mensen met een donker huidtype krijgen het carcinoom minder snel dan mensen met een licht huidtype, maar ook een donkere huid moet worden beschermd tegen de zon.
Dit artikel werd gepubliceerd op 11 Maart 2015 en kwam tot stand met de medewerking van dr. Charles Renoirte
Het plaveiselcelcarcinoom is een huidkanker die vaak veroorzaakt wordt door blootstelling aan uv-stralen, net zoals melanomen. Maar er zijn verschillen:
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie worden wereldwijd elk jaar twee tot drie miljoen carcinomen (basocellulaire en spinocellulaire door elkaar) vastgesteld. Voor kwaadaardige melanomen ligt het cijfer op 132.000. Carcinomen komen dus veel meer voor, maar zijn gelukkig makkelijker te behandelen.
Dit artikel werd gepubliceerd op 11 Maart 2015 en kwam tot stand met de medewerking van dr. Charles Renoirte
Eerst hebben ze neoantigenen geïdentificeerd, d.w.z. specifieke eiwitten die verschijnen als normale cellen kwaadaardig worden als gevolg van genetische mutaties. De vors...
Lees verder"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderDr. Brieuc Sautois, CHU van Luik.
Prof. dr. Paul Clement, medisch oncoloog aan het UZ Leuven.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen