Hoe een plaveiselcelcarcinoom eruitziet, hangt sterk af van de zone waar de tumor zich ontwikkelt en van de grootte van de tumor.
Over het algemeen begint het carcinoom met een kleine roze of rode wratachtige verhoorning die vervelt. Als de korst loskomt, kan er na verloop van tijd een zweer ontstaan met wat lichtjes gezwollen randen, en die makkelijk en vaak bloedt. Soms, maar dat komt minder vaak voor, heeft het carcinoom de vorm van een knobbel - een klein, tamelijk hard en rozig bolletje. Als het carcinoom op de lippen ontstaat, ziet het eruit als een witte, schilferende plek die langzaam groter wordt.
Plaveiselcelcarcinomen kunnen soms vanzelf op een gezonde huid ontstaan. Maar meestal ontwikkelen ze zich op een al bestaand, zogenaamd precancereus letsel.
Dit artikel werd gepubliceerd op 11 Maart 2015 en kwam tot stand met de medewerking van dr. Charles Renoirte
Plaveiselcelcarcinomen van de huid kunnen overal op het lichaam opduiken, maar in de meeste gevallen verschijnen ze op zones die vaak zon hebben gezien:
Vaak vertonen deze huidzones al tekenen van beschadiging door de zon, zoals de opperhuid die niet meer elastisch is, gerimpeld is of bruine vlekken vertoont.
Over het algemeen kunnen plaveiselcelcarcinomen zich ontwikkelen op huidzones die al beschadigd zijn door chronische ontstekingen, op littekens van brandwonden of op precancereuze letsels (een voorstadium van kanker). Andere, maar minder voorkomende risicofactoren zijn:
Plaveiselcelcarcinomen kunnen ook opduiken:
Dit artikel werd gepubliceerd op 11 Maart 2015 en kwam tot stand met de medewerking van dr. Charles Renoirte
Een spinocellair carcinoom van het hoofd en de hals kan ontstaan in elk slijmvlies van die lichaamszone, namelijk:
De symptomen van het spinocellulair carcinoom van het hoofd en de hals hangen af van het getroffen orgaan. De eerste symptomen kunnen optreden in de vorm van een verdikking (knobbel), een wond of een zweer van het slijmvlies die niet geneest, rode of witte vlekken in de mond, aanhoudende keel- of oorpijn, slikproblemen, een aanhoudend schorre stem, gezwollen lymfeklieren in de hals of verstopte sinussen en neusbloeding.
Al die symptomen zijn uiteraard niet specifiek voor kanker en kunnen ook worden veroorzaakt door andere ziekten die volledig goedaardig zijn. Het verdient dus stellig aanbeveling om de regel van '1 gedurende 3' toe te passen: als minstens een van deze symptomen gedurende drie weken aanhoudt, raadpleeg dan met spoed uw huisarts, nko-specialist of stomatoloog (tandheelkundig arts).
Artikel gepubliceerd op 25 Maart 2015. Bronnen:
Eerst hebben ze neoantigenen geïdentificeerd, d.w.z. specifieke eiwitten die verschijnen als normale cellen kwaadaardig worden als gevolg van genetische mutaties. De vors...
Lees verder"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderDr. Brieuc Sautois, CHU van Luik.
Prof. dr. Paul Clement, medisch oncoloog aan het UZ Leuven.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen