Bij palmoplantaire psoriasis zijn alleen de handpalmen en/of de voetzolen aangetast. Bijna 20% van de psoriasispatiënten heeft dit soort letsels.
De nagels kunnen in alle types van psoriasis zijn aangedaan, maar soms treft de ziekte alleen de nagels. In het begin worden psoriasisnagels soms verward met andere aandoeningen, zoals schimmelnagels. Nagels die door psoriasis zijn aangetast, kunnen lichte, op een vingerhoed lijkende vervormingen hebben (kleine putjes of gaatjes verspreid over het nageloppervlak). De nagels kunnen ook van de huid wegtrekken en/of hun doorzichtige kleur verliezen. De huid onder de nagel is vaak heel dik.
Dit type psoriasis geldt als een ‘omgekeerde’ psoriasis omdat niet – zoals gewoonlijk het geval is – de wrijvingszones aangetast zijn, maar de letsels net omgekeerd in de huidplooien zitten, zoals de bilspleet, de liezen, de oksels, de plooien onder de borsten en de navel. Op deze plaatsen zijn er meestal weinig of geen schilfers omdat de huid door het zweten vochtig is.
Psoriasis kan ook het gezicht aantasten, al komt dat zelden voor. De psychologische en/of sociale gevolgen zijn vaak groot, omdat de ziekte zo zichtbaar is.
Bij psoriasis is soms alleen de hoofdhuid aangetast. Deze vorm wordt soms verward met seborrhoïsch eczeem. De letsels zijn scherp begrensd en rond of ovaal van vorm. In sommige gevallen is de volledige hoofdhuid aangetast en vormen de letsels een echte korst (‘cradle cap’). Psoriasis van de hoofdhuid veroorzaakt geen haaruitval.
Psoriasis kan ook de slijmvliezen treffen (mond, tong, geslachtszones). Er vormen zich dan rode, pijnloze plekken die niet afschilferen.
Luierpsoriasis komt voor bij zuigelingen en manifesteert zich door een rode plaque met duidelijk afgelijnde contouren die overeenkomen met de contouren van de luier. Luiers zouden in dit geval een uitlokkende factor zijn, omdat ze lokaal irritatie veroorzaken en die veroorzaakt het ontstekingsproces. Soms kan er ook psoriasis ontstaan op een plek waar de huid eerder licht beschadigd is geraakt (door irritatie, verbranding, een snijwonde, een schram, enz.). Dat noemen we het Koebner-fenomeen.
Artikel geschreven door Julie Luong, opgesteld in samenwerking met Michel de la Brassinne, dermatoloog in het CHU Liège.
De manier waarop psoriasis zich uit, verschilt sterk van de ene patiënt tot de andere. In het merendeel van de gevallen manifesteert psoriasis zich vooral door rode plekken die bedekt zijn met witachtige huidschubben (schilfers). Bij de meeste patiënten veroorzaken de letsels zware jeuk (pruritus). Als die letsels op plaatsen zoals de voetzolen voorkomen, kunnen ze pijnlijk zijn en het stappen bemoeilijken. In 20% van de gevallen gaat de huidziekte gepaard met een gewrichtsaandoening (artritis psoriatica).
Psoriasis kan verschillende vormen aannemen, verschillende lichaamszones treffen en in verschillende graden van ernst voorkomen. Hoe groot de impact van de ziekte op de levenskwaliteit is, hangt af van al die verschillende criteria.
Psoriasis vulgaris, ook wel gewone psoriasis genoemd, is het meest voorkomende type psoriasis. Het typische letsel bij deze vorm is een erythematosquameuze plaque, dat is een rode, duidelijk afgebakende plek, rond tot ovaal van vorm, die bedekt is met zilverwitte stukjes huid (schilfers) die loskomen. Die loskomende schilfers kunnen heel dik zijn; onder die afschilferende plek zit een rode huidzone. Het aantal letsels varieert en de letsels zijn ook niet allemaal even groot. Meestal hebben ze de grootte van een druppel tot een muntstuk, maar soms zijn ze nog groter. De zones die het vaakst worden getroffen, zijn de zones die onderhevig zijn aan wrijving: de ellebogen en de strekzijde van de voorarmen, de knieën, de lumbosacrale regio (onderrug), de hoofdhuid en de nagels. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen:
Soms verschijnt psoriasis al in de kindertijd. Dan gaat het meestal om psoriasis guttata of druppelpsoriasis. Deze vorm komt vaker voor bij meisjes en ontstaat vaak na een streptokokkeninfectie (keelontsteking). Hij wordt gekenmerkt door kleine, druppelvormige schilferende plekjes (kleiner dan een centimeter). De plekjes zitten vaak verspreid over de romp, de armen en de benen.
Dit is een heel specifiek en weinig voorkomend type psoriasis dat wordt gekenmerkt door geelachtige puistjes (kleine, met pus gevulde blaasjes). Deze pusblaasjes zijn steriel (ze kunnen dus geen andere lichaamszones of mensen besmetten) en zitten meestal op de handpalmen en/of de voetzolen. Als ze over het hele lichaam voorkomen, gaat het om een ernstige aandoening met verslechtering van de algemene gezondheid, koorts en vaak ook gewrichtsproblemen.
Deze gegeneraliseerde psoriasis tast meer dan 90% van de huidoppervlakte aan. De psoriasisplekken schilferen enorm veel en de huid kan volledig rood zien (erythrodermie). Het is een ernstige vorm van psoriasis die door de overdadige afschilfering eiwitverlies kan veroorzaken, de lichaamstemperatuur kan ontregelen en in sommige gevallen zelfs levensbedreigend is.
In minstens 20% van de gevallen gaat psoriasis gepaard met een pijnlijke gewrichtsaandoening. Deze specifieke vorm van artritis treft vooral de vinger- en teengewrichten. Soms tast hij ook de wervelkolom en de sacro-iliacale of heiligbeengewrichten aan. In 75% van de gevallen treden de reumatische klachten op na de huidaandoening. Ze zouden te verklaren zijn door een vrij algemeen auto-immuunverschijnsel waarbij het lichaam eigen weefsel aanvalt (de huid, maar ook de gewrichten).
Artikel geschreven door Julie Luong, opgesteld in samenwerking met Michel de la Brassinne, dermatoloog in het CHU Liège.
Onder biologicals of biologische behandelingen verstaat men stoffen die geproduceerd worden op basis van een cel of een levend organisme. De meeste biologicals zijn monok...
Lees verderPsoriasis is een chronische en slopende, maar niet dodelijke aandoening. Om die reden maken patiënten en artsen zich sinds het begin van de coronapandemie ernstige zorgen...
Lees verderTelegeneeskunde is de medische uitoefening waarbij gebruik wordt gemaakt van informatie- en communicatietechnologie (pc, tablet, smartphone, 3G-netwerk, internet ...) om...
Lees verderEr zijn verschillende soorten psoriasis. De meest voorkomende zijn huidpsoriasis en psoriasis van de gewrichten. Huidpsori...
Lees verderMensen die aan psoriasis lijden, lopen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek bij tienduizenden personen, dat onder meer...
Lees verderFrançois Jacquemin, vrijwilliger bij de patiëntenvereniging Psoriasis-Contact vzw,
Prof. Michel de la Brassinne, dermatoloog in het CHU Liège
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen