Is uw agenda veel te vol om een half uur lichaamsbeweging per dag in te passen? Het goede nieuws is dat u er niet zoveel tijd aan hoeft te besteden om er de vruchten van te plukken.
Als u wilt dat uw hart maximaal profiteert van de lichaamsbeweging die u doet, dan moet u idealiter tweeënhalf uur per week bewegen. Maar laat dat u niet ontmoedigen: zelfs in kleine hoeveelheden is lichaamsbeweging goed voor uw cardiovasculaire gezondheid.
Hoeveel tijd u ook besteedt aan sportactiviteiten, de positieve effecten op uw cardiovasculaire gezondheid zijn reëel. Een paar voorbeelden:
Een wetenschappelijke studie van de Universiteit van Cambridge die begin 2023 werd gepubliceerd in de British Journal of Sports Medicine(1) toont aan dat, ongeacht de hoeveelheid tijd die aan lichaamsbeweging wordt besteed, het risico op sterfte afneemt. Om tot deze conclusie te komen, vergeleken onderzoekers het sterfterisico bij drie categorieën proefpersonen:
Het resultaat: vergeleken met sedentaire mensen daalde het sterftecijfer van de andere twee groepen met ongeveer 30%. Bij mensen die zoveel sporten als wordt aanbevolen, daalde het sterfterisico met 35%.
Regelmatige lichamelijke activiteit is gunstig voor verschillende ziekten (zowel wat preventie als behandeling betreft): hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes, osteoporose, aandoeningen aan de luchtwegen, bepaalde vormen van kanker, etc. En zelfs bij 'weekendatleten' zou er een preventief effect zijn tegen sterfte door kanker.(2)
“Als je de keuze hebt om de trap of de lift te nemen, ga dan voor de trap omdat het goed is voor je hart,” zei studieauteur Dr. Sophie Paddock van de University of East A...
Lees verderDrie keer per week wandelen om de rugpijn te verlichten halveert bijna het risico op herhaling, volgens het eerste onderzoek in zijn soort. Wereldwijd hebben ongeveer 800...
Lees verderOnderzoek heeft aangetoond dat mensen die op boerderijen opgroeien bijvoorbeeld minder last hebben van de ziekte van Crohn, astma en allergieën, waarschijnlijk door hun b...
Lees verder“Ketonen zitten in elk van ons”, legt inspanningsfysioloog Chiel Poffé uit. Hij doet aan de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen (FaBeR), KU Leuven, al een ti...
Lees verderChronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen