Een verkoudheid (of infectieuze rhinitis of coryza) is een ontsteking van virale oorsprong van de neusslijmvliezen. Die gevoelige weefsels worden voortdurend blootgesteld aan allerlei aanvallers in de omgevingslucht: virussen, maar ook bacteriën, stof en verontreinigde deeltjes. Af en toe klampt een dergelijk virus zich vast en daar is de verkoudheid.
Om er van af te raken, activeert het lichaam het afweer- of immuunsysteem. De bloedtoevoer neemt toe, de slijmvliezen zwellen en hinderen de ademhaling langs de neus. Tegelijk worden de slijmvliesklieren overmatig gestimuleerd. Die klieren in de neus scheiden voortdurend slijm af. Dat dient om de vochtigheid van de neusslijmvliezen te behouden en ons te beschermen tegen microben. Als de slijmvliesklieren meer slijm beginnen te produceren, begint de neus te lopen. Dat is rhinorree of neusloop.
Een verkoudheid in de strikte zin van het woord heeft enkel met de neus te maken. Maar het kan ook andere symptomen veroorzaken:
Bij een griepaal syndroom: keel- en spierpijn. Een verkoudheid is een goedaardige aandoening en duurt ten hoogste tien dagen.
Bent u uw verkoudheid beu? Wat als u infecties voorkomt door te kussen? Deze gewoonte, die gedeeld wordt door 90% van de volkeren overal ter wereld, heeft immers nog een...
Lees verderProf. Rombaux, NKO, (Cliniques universitaires Saint-Luc)
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen