Een kenmerk van methylfenidaat is dat de stof snel in het bloed wordt opgenomen, snel werkt en ook snel weer afgebroken wordt. Het werkt niet langer dan 3 tot 4u. Dit wil zeggen dat meerdere innamen per dag nodig zijn. Als de dosis is uitgewerkt, kunnen de symptomen terug optreden, dit noemt men een rebound effect. Het is daarom belangrijk dat de medicatie op regelmatige tijdstippen wordt ingenomen.
Er is één kortwerkende vorm van methylfenidaat op de Belgische markt te verkrijgen, die terugbetaald wordt voor de behandeling van ADHD en dit onder bepaalde voorwaarden.
Vanwege verschillende voordelen werden de langwerkende vormen van methylfenidaat ontwikkeld. Ze hebben het enorme voordeel dat ze slechts één maal per dag moeten worden ingenomen. Methylfenidaat wordt geleidelijk vrijgegeven in de loop van de dag en dekt op die manier een periode van 8 tot 12u. Er zijn minder schommelingen in de concentraties in het bloed en daarom ook minder rebound symptomen.
Voor kinderen heeft een langwerkende vorm het grote voordeel dat 's middags op school geen medicatie meer moet worden ingenomen. Hierdoor vermindert het stigma en hoeven ouders niet ongerust te zijn dat hun kind een dosis vergeet in te nemen.
In België bestaan 2 langwerkende vormen van methylfenidaat, waarvan er één terugbetaald wordt voor de behandeling van ADHD en dit onder bepaalde voorwaarden.
Een andere eigenschap van methylfenidaat is de individueel zeer uiteenlopende biologische beschikbaarheid (tussen 11 en 51%). Dit wil zeggen dat bij de ene persoon 11% van het ingenomen medicijn werkzaam is, bij de andere 51%, bij een derde daar ergens tussenin. Het is dus zeer belangrijk om voor elke patiënt afzonderlijk de juiste dosis te bepalen. Als de patiënt de indruk heeft dat het geneesmiddel niet (goed) werkt, moet hij dus best samen met de arts nagaan of de dosis die hij inneemt niet te laag is. Dit is vaak in het begin van de behandeling een beetje zoeken. Eens de patiënt de juiste, effectieve dosis krijgt toegediend, mag hij methylfenidaat voor een lange periode innemen.
Er bestaat geen consensus over de behandelingsduur van methylfenidaat. Het is best de behandeling pas stop te zetten na overleg met het therapeutisch team en de familie.
Er wordt steeds meer gesproken over ADHD, dus hoeft het niet te verbazen dat er heel wat behandelingsmogelijkheden zijn. Sommige zijn interessant en gerechtvaardigd, an...
Lees verderEen kenmerk van methylfenidaat is dat de stof snel in het bloed wordt opgenomen, snel werkt en ook snel weer afgebroken wordt. Het werkt niet langer dan 3 tot...
Lees verderVolgens sommige auteurs is ADHD te wijten aan een onevenwichtige voeding. Dat klopt echter niet. Wel veroorzaakten Engelse specialisten opschudding toen ze in een studi...
Lees verderDaniel, 43 jaar
Lydie, 46 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen