Meer dan 60% van de tumoren in het bot zijn botmetastasen. Bepaalde andere tumoren in het bot zijn dus primaire bottumoren, ze ontstaan in het bot zelf. Primaire bottumoren zien we meer bij kinderen en adolescenten (tot jonge volwassenen), terwijl botmetastasen meer gezien worden bij 50-plussers.
Botmetastasen ontstaan wanneer kankercellen vanuit hun oorspronkelijke locatie via bloed- of lymfevaten naar het bot gemigreerd zijn. Deze kankercellen hechten zich vast in het bot en beginnen zich op dezelfde manier te vermenigvuldigen als de primaire kanker. Ze veroorzaken een ontstekingsreactie in het bot, wat vaak botpijn veroorzaakt. Daarnaast stimuleren de kankercellen vaak ook botafbraak…
Beenderen zijn geen starre structuren: bot wordt aanhoudend afgebroken door cellen met de naam osteoclasten, en nadien heropgebouwd door osteoblasten. Kankercellen stimuleren de botcellen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak (osteoclasten). Het bot wordt hierdoor broos, waardoor breuken en andere botcomplicaties kunnen optreden. Soms, maar dat is zeldzaam, stimuleren de kankercellen de opbouwende cellen (osteoblasten), maar dan op anarchistische wijze.
Niet alle botten worden even vaak getroffen door metastasen. De meest getroffen plaatsen zijn:
Pijn is het meest voorkomende symptoom van botmetastasen. Het treedt vooral op waar de botmetastasen zich bevinden: ribben, lage rug…
Naarmate de metastasen evolueren,...
Lees verderRadiotherapie heeft een belangrijke, tweeledige rol:
Prof. dr. Kristiaan Nackaerts, pneumoloog aan UZ Leuven.
Prof. dr. Sevilay Altintas, oncoloog in UZ Antwerpen
Prof. Bertrand Tombal, hoofd van de dienst urologie in de Cliniques universitaires Saint-Luc.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen