De dialoog tussen arts en patiënt is zeer belangrijk bij constipatie. Soms is het een taboe en er kan ook heel wat ongerustheid mee gemoeid zijn, ook al bestaat er bij constipatie meestal geen enkel risico voor de gezondheid. De arts zal in de eerste plaats bepalen of het inderdaad wel om constipatie gaat. Herinner u dat constipatie wordt bepaald als minder dan drie keer per week ontlasting hebben. Hij zal dan de weerslag ervan evalueren op de levenskwaliteit. Vroegere ziekten en operaties, geneesmiddelengebruik, voedingsgewoonten en het niveau van fysieke activiteit zullen eveneens worden nagegaan.
Door het gebied van de endeldarm (rectaal onderzoek) te onderzoeken, kan de arts vaststellen of er opgestapelde ontlasting, aambeien of andere afwijkingen (fissuren, gezwellen...) aanwezig zijn. Ook kan daarbij de tonus van de anale sluitspier worden nagegaan.
Met dank aan dr. Hubert Piessevaux van de Cliniques Universitaires Saint-Luc.
Indien de behandeling de constipatie niet verbetert, en de oorzaak niet kan worden achterhaald, kunnen bijkomende onderzoeken worden uitgevoerd. Door het meten van de transittijd (doorgangstijd) in de dikke darm kan de mate van vertraging worden bepaald van het evacuatieproces via de dikke darm. Zeer kleine plastic, radio-opake kogeltjes ('pellets') worden dan door de patiënt ingeslikt. De volgende dagen worden verschillende radiografieën uitgevoerd om de tijd te meten die deze 'pellets' erover doen om uit de darm te komen. Dit onderzoek kan ook vaststellen welk specifiek deel van de dikke darm een rol speelt bij de constipatie.
Met de anorectale manometrie (drukmeting) kan de toestand van de anale sluitspier worden onderzocht. Er wordt dan een klein ballonnetje geplaatst in de endeldarm en opgeblazen met een sonde om de aanwezigheid van ontlasting na te bootsen. Dan kan de druk worden gemeten die door de sluitspier wordt uitgeoefend.
Indien de arts de aanwezigheid vermoedt van een kanker in de dikke darm, wordt meestal een colonoscopie voorgesteld. Daarbij wordt de dikke darm bekeken door middel van een flexibele darm waaraan een camera vastzit. Voor dit onderzoek moeten eerst de afvalresten uit de dikke darm verwijderd worden. Een colonoscopie wordt meestal uitgevoerd onder een lichte anesthesie.
Met dank aan dr. Hubert Piessevaux van de Cliniques Universitaires Saint-Luc.
Ingrediënten (voor 4 porties):Wok van groene groenten
Ook al neemt de buik van een zwangere vrouw toe in volume, toch is dat niet altijd voldoende voor de grootte van de baby e...Geconstipeerd om plaats te maken voor de baby
Het gaat om een visualisatietechniek om te leren ontspannen en correct te 'persen'. Er wordt een anale sonde ingebracht waaraan een toestelletje is be...Wat is biofeedback?
Depressie gaat vaak gepaard met constipatie, en dat is geen toeval!
Als er in de hersenen een tekort is aan serotonine, een neurotransmitter, dan leidt dat namelijk tot...
Lees verderAn, 38 jaar
Dr Michèle Scaillon, UKZKF
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen