Depressie - Mijn depressie ligt moeilijk bij de kinderen | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Depressie


GETUIGENISSEN

Mijn depressie ligt moeilijk bij de kinderen

Mijn depressie ligt moeilijk bij de kinderen

Denise, 42 jaar

Depressie of psychische problemen in een gezin, het blijft een taboeonderwerp. Kinderen schamen zich tegenover hun vrienden. Zo toont het verhaal van Denise, die al 15 jaar kampt met depressies.

Ondersteuning in de relatie

Ik heb al 12 jaar een latrelatie, maar ook met een psychisch ziek persoon. Toch is het niet zo dat we alles steeds negatief bekijken. Het geeft eerder een dynamiek: als het met de een slecht gaat, staat de ander weer sterker en kan die ondersteuning geven. We zijn allebei regelmatig opgenomen, maar nooit tegelijkertijd. Over 12 jaar wil dat toch al wel iets zeggen.

Zo kon er telkens iemand voor de kinderen zorgen wanneer de andere er niet was. Ik heb zelf 4 kinderen uit een eerdere relatie en samen hebben we nog een dochter. De oudste twee zijn al het huis uit en ik heb al een kleinzoon.

Schaamte over moeders depressie

Mijn zoon van 14 en dochter van 12 wonen nog thuis. Ik voel wel dat ze hun vrienden en vriendinnen niets willen vertellen over het feit hun ouders psychische problemen hebben. Terwijl ik er de laatste jaren toch steeds meer voorstander van ben geworden om er meer mee naar buiten te komen.

De mensen weten nog zo weinig af van depressie en andere psychische ziekten. Ik heb mijn kinderen altijd de boodschap meegegeven dat ze niet verlegen moeten zijn over het feit dat hun moeder met een depressie kampt. Maar ik merk toch een zekere schaamte. Ze zullen dan ook eerder zeggen dat hun mama niet werkt omdat ze iets aan haar rug heeft. Dat is ook wel zo, maar dat is niet de reden waarom ik niet werk. Ze geven hun vrienden liever een fysieke reden dan een psychische.

Ook onder tieners onbespreekbaar

Mijn zoon is tijdens de grote vakantie 5 weken opgenomen op de afdeling kinderpsychiatrie voor observatie. En dat mochten zijn vrienden absoluut niet weten. Onder tieners wordt neergekeken op klasgenoten met psychische problemen. Maar wat is er mis mee om naar concentratie- en leerproblemen te laten kijken? Alleen omdat hij op de afdeling kinderpsychiatrie lag, vertelde hij zijn vrienden dat hij 5 weken in het buitenland was. Zo kon niemand een afspraak maken en kreeg hij zeker geen bezoek. Dat was frappant. Ik heb hem erover aangesproken, maar tot niets verplicht want ik wil natuurlijk niet dat zijn vrienden hem daarover zouden veroordelen of pesten.

Depressie is te confronterend

Mensen beseffen niet altijd dat persoon met een depressie ook gewone mensen zijn, dat een depressie iedereen kan overkomen. Mijn ervaring is dat het leven voor veel mensen niet gemakkelijk is: de hele dag werken, thuiskomen, het huishouden doen, voor de kinderen zorgen en de volgende dag begint alles opnieuw. Velen staan niet stil bij de mogelijkheid dat het op een dag niet meer lukt. Misschien is dat voor sommigen te confronterend. Ik merk dat bijvoorbeeld bij mijn broers: die staan klaar als ik hen iets vraag op praktisch gebied, maar echt praten over wat er mis is met mij, dat doen ze toch liever niet.

Dit artikel werd gerealiseerd met de medewerking van de vereniging Ups&Downs. www.upsendowns.be

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Daar is de lente … Weg met de winterblues! 15 04 2013
Depressie
Daar is de lente … Weg met de winterblues!

Verband licht en melatonine

Het grote verschil tussen de winter en de zomer is de hoeveelheid licht. In de winter is er veel te weinig licht: het licht heeft maar een s...

Lees verder
Depressie: stop de vooroordelen 18 03 2013
Depressie
Depressie: stop de vooroordelen

Mensen met zware depressie ondervraagd

Collega’s die over u spreken als lijntrekker, vrienden die u als lui bestempelen, een partner die vindt dat u niet veel moeite doet...

Lees verder
Boodschappers van depressie 07 01 2013
Depressie
Boodschappers van depressie

Twee neurotransmitters bij depressie

Serotonine en noradrenaline zijn twee chemische stoffen die als boodschapper fungeren tussen de cellen van het zenuwstelsel (neuronen...

Lees verder
Meer depressie door economische crisis? 12 10 2012
Depressie
Meer depressie door economische crisis?

Gevolgen van de crisis op de geestelijke gezondheid

De huidige economische crisis is begonnen in 2008. Het is dus nog wat vroeg om al besluiten te trekken. Maar het...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

65-plussers: gelukkiger en gezonder met een hobby 19 09 2023
Depressie
65-plussers: gelukkiger en gezonder met een hobby

Wetenschappers van het University College in Londen en universiteiten in Japan analyseerden vijf onderzoeken waarin mensen werd gevraagd hoe vaak ze zich bezighielden met...

Lees verder
04 12 2019
Depressie
In de natuur: twee uurtjes per week, minstens!

Wekelijks 120 minuutjes doorbrengen in de natuur is het minimum om er voordeel uit te halen op het vlak van gezondheid en welzijn.

Wie twee uur of langer in de natuur d...

Lees verder

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook