Depressie - Depressie: als ook de vrienden afhaken … | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Depressie


GETUIGENISSEN

Depressie: als ook de vrienden afhaken …

Depressie: als ook de vrienden afhaken …

Charlotte, 27 jaar

Mensen met een psychische ziekte worden vaak gemeden als de pest. Zelfs vrienden kunnen afhaken als ze horen dat iemand gevolgd wordt door een psychiater… Het overkwam Charlotte.

Op consultatie bij de psychiater

Toen ik mij voor mijn depressie moest laten behandelen, hebben de artsen en verpleegkundigen mij moeten overhalen om naar een psychiater te gaan! Het was niet gemakkelijk om dat te accepteren in het begin. Maar na enkele aarzelingen heb ik beslist om de consultatie niet telkens in vraag te tellen. Ik voelde mij zo slecht in mijn vel.

En als ik er al met mijn ouders over kon praten, was ik zo bang dat mijn vrienden mij gek zouden verklaren dat ik het er met hen lange tijd niet over kon hebben. Bovendien merkte ik dat ook mijn ouders het niet aan iedereen in de familie vertelden.

Met niemand over depressie praten

De vrienden met wie ik over mijn depressie wou praten, haakten af. Ze begrepen mij niet en bekeken mij raar. Mensen willen niet keer op keer horen dat je je slecht voelt; ze horen liever dat het goed met je gaat. En ze hebben graag dat jij naar hun problemen luistert. Als je in een depressie zit, is het echter heel moeilijk om over fijne dingen te praten, want alles is donker, en je bent heel moedeloos. Ik vind het zelfs moeilijk om daarmee bij familie terecht te kunnen. Zo ben ik inderdaad heel wat vrienden verloren.

Negatieve weerklank in de media

Er hangt nog steeds een taboe rond psychiatrie en psychisch ziek zijn. Als er over psychische ziekten in de media wordt gesproken, is dat meestal negatief en altijd spectaculair. Denk maar aan de rechtszaken die breed in de media worden uitgesmeerd (parachutemoord, Kim De Gelder). Dat heeft een weerklank bij familie en vrienden. Zij projecteren wat ze horen op mij.

Bij veel mensen leeft nog het idee dat een depressie geen ziekte is maar dat men zich daar moet over zetten. Ze begrijpen niet dat je geen knop hebt die je van vandaag op morgen kan omdraaien zodat de depressie voorbij is.

Vrienden met psychische kwetsbaarheid

De meeste vrienden die ik nu heb, zijn mensen die zelf een psychische kwetsbaarheid hebben. En ik merk bij veel van die vrienden dat hen hetzelfde overkomt. Ik begrijp wel dat het niet gemakkelijk is om bevriend te zijn met iemand met een psychische kwetsbaarheid. We hebben veel ups en downs en er zijn momenten waarop we ons afsluiten van de wereld, en dus ook van die vrienden. Wie niet begrijpt wat er in ons hoofd rondgaat of waarom, voelt dit ten onrechte als een afwijzing.

Dit artikel werd gerealiseerd met de medewerking van de vereniging Ups&Downs

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Bipolaire stoornissen of depressie? 23 02 2011
Depressie
Bipolaire stoornissen of depressie?

Depressie en manie

Bij een bipolaire stoornis wisselen depressieve episodes zich af met manische episodes. Tijdens een manische episode is een patiënt abnormaal uitgela...

Lees verder
Perinatale depressie: ook bij mannen 23 02 2011
Depressie
Perinatale depressie: ook bij mannen

Pre- en postnatale depressie

Een depressie in de periode rond de bevalling wordt doorgaans met jonge mama's geassocieerd. Maar ook mannen kunnen depressieve symptomen...

Lees verder
Internetverslaving verhoogt depressierisico 23 02 2011
Depressie
Internetverslaving verhoogt depressierisico

Verslaafd aan het internet

Jonge mensen brengen soms zeer veel tijd door op het internet. Het kan problematisch worden als hun leven volledig in het teken staat van het s...

Lees verder
Depressie en menopauze: welke behandeling? 23 02 2011
Depressie
Depressie en menopauze: welke behandeling?

Menopauze: soms ook psychische symptomen

Opvliegers, slaapstoornissen, ... : de overgang naar de menopauze gaat vaak gepaard met een aantal fysieke symptomen. Maar vrouwe...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

65-plussers: gelukkiger en gezonder met een hobby 19 09 2023
Depressie
65-plussers: gelukkiger en gezonder met een hobby

Wetenschappers van het University College in Londen en universiteiten in Japan analyseerden vijf onderzoeken waarin mensen werd gevraagd hoe vaak ze zich bezighielden met...

Lees verder
04 12 2019
Depressie
In de natuur: twee uurtjes per week, minstens!

Wekelijks 120 minuutjes doorbrengen in de natuur is het minimum om er voordeel uit te halen op het vlak van gezondheid en welzijn.

Wie twee uur of langer in de natuur d...

Lees verder

OPINIEPEILING

U bent al enkele dagen in een sombere stemming en wil er iets aan veranderen. Wat doet u?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook