Gepubliceerd op 07/01/2013 à 22:16
U voelt het wellicht niet, maar er is een verband tussen uw symptomen van depressie en twee chemische stoffen, serotonine en noradrenaline. Wat is hun rol in het ontstaan en de behandeling van depressie?
Serotonine en noradrenaline zijn twee chemische stoffen die als boodschapper fungeren tussen de cellen van het zenuwstelsel (neuronen) in de hersenen. Dat noemt men neurotransmitters.
Hun rol bij depressie werd deels duidelijk door de komst van antidepressiva. Deze geneesmiddelen voeren strijd tegen het tekort aan neurotransmitters in de hersenen en kunnen zo de symptomen van depressie behandelen.
Beeldvormende onderzoeken (PET-scans) bij mensen met een depressie tonen inderdaad dat bepaalde hersengebieden, meer bepaald in het voorste deel van de hersenen, minder bevloeid worden. En dat deze regio’s bijgevolg minder actief zijn.
De onderzoekers hebben een verband gevonden tussen deze lagere hersenactiviteit en een kleinere hoeveelheid beschikbaar serotonine in de hersenen.
Minder serotonine betekent negatieve emoties: verdriet, zwaarmoedigheid, melancholie …
Een behandeling met antidepressiva van het type SSRI verhoogt de hoeveelheid beschikbaar serotonine en herstelt op die manier de activiteit in het minder actieve hersengebied. En de depressie geneest.
Een depressie herleiden tot een tekort aan serotonine alleen is echter te simplistisch. Ook een andere neurotransmitter, noradrenaline, speelt hier een rol. Mensen met een depressie beschikken eveneens over minder noradrenaline. En minder noradrenaline gaat ook gepaard met symptomen van depressie. In dit geval niet alleen met negatieve emoties maar ook met negatieve gedachten: “ik ben tot niets meer in staat”, “al wat ik doe is gedoemd tot mislukken”...
Beide neurotransmitters, serotonine en noradrenaline, spelen dus een rol bij depressie. Om een depressie te behandelen moet het evenwicht voor beide neurotransmitters worden hersteld. Dubbelwerkende molecules, van het type SNRI antidepressiva, herstellen zowel de hoeveelheid serotonine als adrenaline. Zij zouden een depressie krachtiger kunnen behandelen dan molecules die slechts via één neurotransmitter werken.
Dubbelwerkende antidepressiva zouden ook de aanmaak verhogen van BDNF, een factor die de overleving van zenuwcellen bevordert. Dat resulteert eveneens in meer beschikbaar serotonine en noradrenaline, en bijgevolg minder depressieve symptomen.
Deel en print dit artikel
In de zes maanden voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 meldden deelnemers aan een onderzoek een toename van matige tot ernstige angst en depress...
Lees verderDe studie, gepubliceerd in de British Medical Journal, probeerde uit te zoeken welke soorten lichaamsbeweging het beste helpen bij depressie door gegevens te bekijken van...
Lees verderVolgens hen schaden die platformen de gezondheid van jongeren en is het enige doel winst maken. "Onderzoek wijst niet uit dat sociale media algemeen en met zekerheid de g...
Lees verderDe huisarts speelt een belangrijke rol in de behandeling van een depressie. “De diagnose van depressie begint vaak bij de huisarts”, vertelt dr. Caroline de Ville, huis...
Lees verderWetenschappers van het University College in Londen en universiteiten in Japan analyseerden vijf onderzoeken waarin mensen werd gevraagd hoe vaak ze zich bezighielden met...
Lees verderWekelijks 120 minuutjes doorbrengen in de natuur is het minimum om er voordeel uit te halen op het vlak van gezondheid en welzijn.
Wie twee uur of langer in de natuur d...
Lees verderMarie, 45 jaar
Prof. William Pitchot, psychiater in het Centre Hospitalier Universitaire de Liège - Sart-Tilman
Denise, 42 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen