Sinds de lancering van de eerste anti-epileptica in het begin van de 20ste eeuw is het aantal middelen aanzienlijk uitgebreid. Vandaag beschikken we over tal van moleculen die voor de meeste patiënten een behandeling op maat mogelijk maken.
Toch is de keuze van een anti-epilepticum een complex proces. Ze hangt uiteraard af van het soort epilepsie, leeftijd, geslacht en beroep van de patiënt, maar ook van de mogelijke bijwerkingen van de behandeling.
Elk anti-epilepticum moet specifiek gekozen worden op basis van die criteria. Het moet ook regelmatig geëvalueerd worden met de arts, om na te gaan of het doeltreffend is, en om de eventuele bijwerkingen te controleren. Toch kunnen geneesmiddelen in de meeste gevallen de aanvallen beheersen zonder bijwerkingen.
De geneesmiddelenbehandeling heeft als doel de aanvallen volledig te onderdrukken met zo weinig mogelijk of zelfs gee...
Lees verderDe omgeving van de patiënt moet bij een epilepsieaanval koelbloedig optreden, om de risico's op lichamelijke letsels zoveel mogelijk te beperken.
Een aanval tijdens het autorijden is gevaarlijk. Vandaar dat er een wettelijk rijverbod geldt voor alle epilepsiepatiënten. Deze maatregel wordt in bepaa...
Lees verderKatrien, 26 jaar
Kwinten, 13 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen