Verworven epilepsie is veruit de meest frequente vorm (ongeveer 60% van de gevallen). De epilepsie wordt in dat geval veroorzaakt door een afwijking in een specifieke zone van de hersenen (meer bepaald van de hersenschors). Het is die afwijking die, in de getroffen zone, de epilepsiehaard doet ontstaan. De eerste aanvallen volgen meestal pas enkele jaren na het ontstaan van dit focale letsel. Zo kan iemand epilepsieaanvallen krijgen verschillende jaren na een cerebrovasculair accident of een zwaar schedeltrauma met hersenletsel.
Allerlei letsels kunnen epilepsieaanvallen veroorzaken:
Bij epilepsie als gevolg van verworven letsels gaat het altijd om focale epilepsie. Die kan echter ontaarden in gegeneraliseerde epilepsieaanvallen wanneer de abnormale elektrische activiteit zich uitbreidt naar de volledige hersenschors. Ze is soms moeilijk onder controle te krijgen met geneesmiddelen.
De geneesmiddelenbehandeling heeft als doel de aanvallen volledig te onderdrukken met zo weinig mogelijk of zelfs gee...
Lees verderDe omgeving van de patiënt moet bij een epilepsieaanval koelbloedig optreden, om de risico's op lichamelijke letsels zoveel mogelijk te beperken.
Een aanval tijdens het autorijden is gevaarlijk. Vandaar dat er een wettelijk rijverbod geldt voor alle epilepsiepatiënten. Deze maatregel wordt in bepaa...
Lees verderAl zijn anti-epileptica in de meeste gevallen doeltreffend, sommige factoren bevorderen een aanval en moeten dan ook in de mate van het mogelijke vermeden worden.
Katrien, 26 jaar
Kwinten, 13 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen