Hartfalen - Hartfalen: wees op uw hoede! | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Hartfalen


GETUIGENISSEN

Hartfalen: wees op uw hoede!

Hartfalen: wees op uw hoede!

dr. Pierre Troisfontaines van het CHR Citadelle, vicevoorzitter van de BWGHF (Belgian Working Group on Heart Failure and Cardiac Function)

Hartfalen is een zware, chronische en progressieve ziekte. Bij het grote publiek is ze nog altijd te weinig bekend en wordt ze ook onderschat. Een vroege diagnose is nochtans van cruciaal belang.

Volgens een studie die werd uitgevoerd in samenwerking met de Belgische Cardiologische Liga weet amper één op de vier Belgen wat hartfalen is. Hoe komt het dat deze ziekte zo weinig bekend is?

De belangrijkste reden is dat de eerste symptomen op het eerste gezicht vrij onschuldig zijn en dat er niet meteen een link wordt gelegd met het hart. Die symptomen zijn ademnood, gezwollen voeten en/of onverklaarbare vermoeidheid. Bovendien wordt hartfalen soms verward met de coronaire ziekte, een aandoening die de hartslagaders aantast. Bij hartfalen vervult het hart zijn functie als pomp niet meer naar behoren.

Wat zijn precies de symptomen en de eerste tekenen van hartfalen?

De symptomen van hartfalen zijn erg uiteenlopend: vermoeidheid, kortademigheid bij de minste inspanning, hartkloppingen, gewichtstoename en het ophouden van vocht waardoor de enkels en voeten kunnen opzwellen. Ook al zijn deze symptomen elk afzonderlijk niet echt alarmerend, toch moet dit gesignaleerd moeten worden aan de huisarts. Het kunnen immers de eerste tekenen van een ernstig probleem zijn: hartfalen.

Wat zijn de oorzaken van hartfalen?

Hartfalen wordt vaak ten onrechte gezien als een gevolg van de veroudering van het hart. In feite kan de ziekte op elke leeftijd optreden. De twee meest voorkomende oorzaken zijn de coronaire ziekte en hoge bloeddruk. Maar ook slijtage van een hartklep, de consumptie van  schadelijke stoffen zoals alcohol en drugs, een hartafwijking of bepaalde virale aandoeningen kunnen hartfalen veroorzaken. In België worden elke dag ongeveer veertig nieuwe gevallen van hartfalen vastgesteld.

Zijn er ook risicofactoren die in de gaten moeten worden gehouden?

Aangezien de coronaire ziekte een van de belangrijkste oorzaken is, is het van cruciaal belang dat de risicofactoren worden aangepakt. Die factoren zijn roken, alcohol, een onevenwichtige voeding en gebrek aan beweging.

Waarom is het belangrijk dat de ziekte zo snel mogelijk wordt vastgesteld en behandeld?

Hartfalen is een chronische en progressieve ziekte. Als ze niet behandeld wordt, verslechtert ze en heeft ze een dramatische impact op de levenskwaliteit en de levensverwachting van de patiënt. Maar als er tijdig wordt ingegrepen, kan de ziekte worden behandeld en gestabiliseerd waardoor de patiënt langer leeft en een veel betere levenskwaliteit heeft. Daarom is het belangrijk dat het grote publiek goed geïnformeerd wordt over deze ziekte en waakzaam blijft!

Deel en print dit artikel


NIEUWS

5 uur slaap per nacht: hoger risico op meerdere ziekten 03 11 2022
Slapeloosheid
5 uur slaap per nacht: hoger risico op meerdere ziekten

Minder dan vijf uur slaap op middelbare leeftijd kan gecorreleerd worden met een verhoogd risico op ten minste twee chronische ziekten, zo blijkt uit een nieuwe studie on...

Lees verder
Hittegolven nefast voor hartpatiënten? 26 09 2022
Hartfalen
Hittegolven nefast voor hartpatiënten?

Uit een nationale Franse studie zou blijken dat tijdens de hittegolf van 2019 hoge temperaturen nauw samenhingen met gewichtsverlies bij patiënten met hartfalen, wat wijs...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

06 03 2019
Hartfalen
Spinrag tegen hartfalen?

Een spin die zich schuilhoudt in het donker of op de hoek van ons hoofdkussen zit ... We hebben er allemaal wel al eens van gehuiverd. Maar ook al wekt het achtpotige bee...

Lees verder

OPINIEPEILING

Wat deed u toen bleek dat u last heeft van hartfalen?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

IN VIDEO

Medipedia facebook