Ik werk als technicus in een ziekenhuis en ken dus de symptomen van hartfalen. Maar toen ze bij mij verschenen, heb ik er geen aandacht aan geschonken. Ze waren nogal onopvallend en banaal en ik kon mijn ding gewoon blijven doen. Ik heb niet de link gelegd met een hartziekte en dus ben ik naar geen enkele arts gegaan.
De ziekte veranderde mijn leefgewoontesZonder dat ik het echt besefte, paste ik mijn activiteiten voortdurend aan en meed ik dingen die te vermoeiend waren. Mijn enkels waren continu gezwollen en uiteindelijk werd mijn kortademigheid ondraaglijk. De diagnose van hartfalen werd gesteld tijdens een spoedopname in het ziekenhuis. Ik was amper 50. Na dat verblijf in het ziekenhuis moest ik stoppen met roken en drinken. Ik heb mijn eetpatroon veranderd en ik ben me beter gaan verzorgen. Maar misschien toch niet goed genoeg. Ik voelde me te jong om al die pillen te nemen. Een tweede ziekenhuisopname heeft me tot inkeer gebracht. Sindsdien neem ik het heel ernstig op. Nu heb ik weer een normaal leven.
De belangrijkste reden is dat de eerste symptomen op het eerste gezicht vrij onschuldig zijn en dat er niet meteen een link wordt gelegd met het hart. Die symptomen zijn ademnood, gezwollen voeten en/of onverklaarbare vermoeidheid. Bovendien wordt hartfalen soms verward met de coronaire ziekte, een aandoening die de hartslagaders aantast. Bij hartfalen vervult het hart zijn functie als pomp niet meer naar behoren.
De symptomen van hartfalen zijn erg uiteenlopend: vermoeidheid, kortademigheid bij de minste inspanning, hartkloppingen, gewichtstoename en het ophouden van vocht waardoor de enkels en voeten kunnen opzwellen. Ook al zijn deze symptomen elk afzonderlijk niet echt alarmerend, toch moet dit gesignaleerd moeten worden aan de huisarts. Het kunnen immers de eerste tekenen van een ernstig probleem zijn: hartfalen.
Hartfalen wordt vaak ten onrechte gezien als een gevolg van de veroudering van het hart. In feite kan de ziekte op elke leeftijd optreden. De twee meest voorkomende oorzaken zijn de coronaire ziekte en hoge bloeddruk. Maar ook slijtage van een hartklep, de consumptie van schadelijke stoffen zoals alcohol en drugs, een hartafwijking of bepaalde virale aandoeningen kunnen hartfalen veroorzaken. In België worden elke dag ongeveer veertig nieuwe gevallen van hartfalen vastgesteld.
Aangezien de coronaire ziekte een van de belangrijkste oorzaken is, is het van cruciaal belang dat de risicofactoren worden aangepakt. Die factoren zijn roken, alcohol, een onevenwichtige voeding en gebrek aan beweging.
Hartfalen is een chronische en progressieve ziekte. Als ze niet behandeld wordt, verslechtert ze en heeft ze een dramatische impact op de levenskwaliteit en de levensverwachting van de patiënt. Maar als er tijdig wordt ingegrepen, kan de ziekte worden behandeld en gestabiliseerd waardoor de patiënt langer leeft en een veel betere levenskwaliteit heeft. Daarom is het belangrijk dat het grote publiek goed geïnformeerd wordt over deze ziekte en waakzaam blijft!
Artikel geschreven door Cindya izzarelli, gepubliceerd op 22/10/2014.
Ik had al jaren een te hoge bloeddruk. Als werfleider had namelijk behoorlijk wat stress. Rond mijn vijfenvijftigste kreeg ik een angina pectoris, vijf jaar later mijn eerste hartinfarct. Toch ging ik weer aan het werk zodra het kon. Toen ik wat later herviel, hebben ze de diagnose van hartfalen gesteld. Ik was te ver gegaan: mijn hart was moe. En ik ook. Ik begon geneesmiddelen te nemen, wat me enorm heeft geholpen. Ik heb nu een implanteerbare defibrillator, waardoor ik me veel beter voel. En ik ben nu met pensioen.
Het hart is een spier die het bloed door het hele lichaam stuurt. Deze werkt als een pomp, met contractie- (systole) en ontspanningsfases (diastole). In rusttoestand herhaalt de cy...
Lees verderHartfalen is een ernstige ziekte met mogelijk een fatale afloop, zeker als er geen geschikte behandeling is.
De ziekte verloopt meestal via opeenvolgende opsto...
Lees verderZout zorgt ervoor dat het lichaam water ophoudt. Eén keer zwaar overdrijven is al genoeg om ‘s nacht ademnood te veroorzaken. Want overmatig zoutgebruik is voldoende o...
Lees verderBij een stabiele toestand van het hartfalen sporen de huisarts en de cardioloog patiënten altijd aan om opnieuw te beginnen sporten: zwemmen, fietsen (op vlak terrein) en wandele...
Lees verderDeze geneesmiddelen vormen de basis van de medicamenteuze behandeling van hartfalen. Ze werken in op de overstimulatie van de co...
Lees verderDe afgelopen jaren zijn er ook nieuwe niet-medicamenteuze technieken ontwikkeld.
Bij sommige patiënten die een op het elektrocardiogram zichtbare afwijking hebben en bij...
Lees verderDe behandeling van hartfalen heeft een dubbel doel:
dr. Pierre Troisfontaines van het CHR Citadelle, vicevoorzitter van de BWGHF (Belgian Working Group on Heart Failure and Cardiac Function)
Angst voor het vaccin
Artrose
Buikgriep
Chronische bronchitis
Covid-19
Covid-19 en fake news
Diabetes
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Lactose-intolerantie
Longkanker
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Prostaatkanker
Transplantatie van organen