Hoewel longkanker een levensbedreigende ziekte is, moet men zeker de moed niet verliezen als de diagnose van longkanker wordt gesteld. De behandeling is de laatste jaren enorm verbeterd en gaat er nog op vooruit. Naast de nieuwe geneesmiddelen zijn ook de chirurgische behandelingen, de chemotherapie en de radiotherapie veel doeltreffender geworden.
Statistisch gezien, gaat men ervan uit dat als er geen sprake is van recidief binnen vijf jaar, de patiënt genezen is. De prognose verwijst naar de kans op overleving en wordt berekend op basis van gemiddelde overlevingscijfers. Aangezien elke patiënt verschillend is, kunnen de overlevingskansen sterk verschillen van patiënt tot patiënt.
Dankzij een betere screening en dankzij de vooruitgang die werd geboekt op gebied van de gecombineerde behandeling, geneest nu bijna 20% van de patiënten met longkanker.
Artikel geschreven in samenwerking met prof. dr. Johan Vansteenkiste, Respiratoire Oncologie, UZ Gasthuisberg
Wanneer de kanker ongeneeslijk wordt, is de behandeling meer en meer gericht op het verzachten van het lijden: dit is de palliatieve behandeling. De patiënt kan in de eindfase veel klachten van allerlei aard hebben en de medische zorg moet erop gericht zijn het levenseinde zo comfortabel mogelijk te maken. Wanneer de pijn alomtegenwoordig is, is de toediening van morfine, een krachtig pijnstillend middel, onvermijdelijk.
Als de kanker ongeneeslijk is, moeten de patiënt en zijn omgeving leren leven met het vreselijke nieuws. Dit is een zeer moeilijk proces. Het aanvaarden van de dood is een zeer emotionele periode: eerst ongeloof, vervolgens verzet en spijt, en uiteindelijk de onvermijdelijke aanvaarding. De echtgenoot, de gezinsleden, de huisarts, de longarts, de verpleegkundigen en de palliatieve dienstverlening van de oncologische kliniek kunnen er allen toe bijdragen dat deze eindfase optimaal verloopt. Gelukkig bestaan er nu ook veel mogelijkheden voor psychosociale hulpverlening, palliatieve thuiszorg en begeleiding.
In de laatste fase van de ziekte, wordt de patiënt vaak thuis behandeld in zijn vertrouwde omgeving.
Artikel geschreven in samenwerking met prof. dr. Johan Vansteenkiste, Respiratoire Oncologie, UZ Gasthuisberg
Leven met ALK+ longkanker?
ALK+ kanker wordt geassocieerd met niet-erfelijke veranderingen in het ALK gen en treft vaak mensen jonger dan 50...
Lees verderNaast de longkanker die het vaakst in verband wordt gebracht met roken, zijn er andere vormen van deze kanker, waaronder ALK+ longkanker.
Lees verderBijna 85% van alle longkankers worden veroorzaakt door tabak. Stoppen met roken is dan ook de belangrijkste preventiemaatregel.
Lees verderDe Caring Hat werd ontworpen door Fabienne Delvigne. Dit initiatief biedt hoeden aan als alternatieve oplossing voor pruiken en mutsen, bijvoorbeeld voor wie lijdt aan haaruitval ten gevolge van een kankerbehandeling.
Prof. dr. Johan Vansteenkiste, Respiratoire Oncologie, UZ Gasthuisberg
Nathalie, 45 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen