Hoewel zeldzamer, zijn er nog een aantal andere oorzaken van longkanker. Bijvoorbeeld, iemand die beroepshalve veel in contact komt met zware metalen of aromatische koolwaterstoffen, zoals benzeen, loopt een verhoogd risico op kanker. Die kankers komen vooral voor bij bepaalde beroepsgroepen, zoals arbeiders in de metaalindustrie.
Algemeen wordt aangenomen dat vervuiling het risico op kanker kan verhogen, hoewel het moeilijk is om hier juiste cijfers voor te geven. Beruchte boosdoeners zijn fijnstof uit dieselwagens. Sommige studies stellen dat vervuiling evenveel kankers veroorzaakt als passief roken.
Zoals bij vele kankers, is er ook een zekere erfelijke aanleg voor longkanker. Het is wel niet zo dat je longkanker rechtstreeks kan overerven van je ouders. Wanneer longkanker voorkomt in de familie en je rookt zelf, kan de gevoeligheid aan de schadelijke stoffen uit sigarettenrook wel hoger zijn, zodat je ook gevoeliger wordt voor longkanker.
Bijna één op de drie Belgen (30%) geeft zelfs ronduit aan dat ze het krijgen van de ziekte als de eigen fout beschouwen van de patiënt. Dat blijkt uit een onderzoek dat p...
Lees verder"Laat dat vechten over aan dokters en onderzoekers. Patiënten hebben vooral steun en troost nodig”, aldus de hoofdredacteur op VRT NWS. "Vechten tegen kanker, het is ook...
Lees verderDe mRNA-technologie... Een baanbrekend stukje technologie, dat volgens Klinisch biologe Isabel Reloux-Roels (UZ Gent) bij eventuele toekomstige pandemieën opnieuw kan ing...
Lees verderNa een missie van meerdere jaren in het buitenland, keert Florence Duvieusart in 2019 terug en voelt ze zich erg moe. Daarop volgen hartritmestoornissen (afwijkend hartri...
Lees verderNaast de longkanker die het vaakst in verband wordt gebracht met roken, zijn er andere vormen van deze kanker, waaronder ALK+ longkanker.
Lees verderBijna 85% van alle longkankers worden veroorzaakt door tabak. Stoppen met roken is dan ook de belangrijkste preventiemaatregel.
Lees verderGesprek met prof. Sebahat Ocak, thorax-longoncoloog (CHU UCL Namen,Site Godinne), en Marie-Ange, longkankerpatiënte en lid van de vereniging ALK+ Belgium.
De Caring Hat werd ontworpen door Fabienne Delvigne. Dit initiatief biedt hoeden aan als alternatieve oplossing voor pruiken en mutsen, bijvoorbeeld voor wie lijdt aan haaruitval ten gevolge van een kankerbehandeling.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen