Zowat 85% van alle longkankers wordt veroorzaakt door roken. Roken veroorzaakt niet alleen longkanker, maar ook verschillende hart- en vaakziekten, en verhoogt het risico op andere kankers, zoals blaas - en darmkanker.
In sigarettenrook zitten zowat 3700 verschillende chemische stoffen, waarvan 43 bekendstaan als kankerverwekkend. Het is de nicotine in de tabaksrook die verslavend werkt, maar nicotine op zich veroorzaakt geen kanker. De kankerverwekkende stoffen zitten vooral in de teer van de sigarettenrook. Het zijn deze stoffen die veranderingen aanbrengen aan het genetisch patrimonium van de cellen. Die veranderingen zorgen ervoor dat de cellen zich kunnen omvormen tot kankercellen. 'Light' sigaretten bevatten evenveel kankerverwekkende stoffen als gewone sigaretten en zijn dus even gevaarlijk omdat de roker de neiging heeft dieper te inhaleren om voldoende nicotine binnen te krijgen.
Het staat nu vast dat passief roken ook het risico op longkanker verhoogt. Men schat dat passief roken het risico op longkanker met zowat 30% doet stijgen.
Eerst hebben ze neoantigenen geïdentificeerd, d.w.z. specifieke eiwitten die verschijnen als normale cellen kwaadaardig worden als gevolg van genetische mutaties. De vors...
Lees verderOncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.
Bijna één op de drie Belgen (30%) geeft zelfs ronduit aan dat ze het krijgen van de ziekte als de eigen fout beschouwen van de patiënt. Dat blijkt uit een onderzoek dat p...
Lees verder"Laat dat vechten over aan dokters en onderzoekers. Patiënten hebben vooral steun en troost nodig”, aldus de hoofdredacteur op VRT NWS. "Vechten tegen kanker, het is ook...
Lees verderNaast de longkanker die het vaakst in verband wordt gebracht met roken, zijn er andere vormen van deze kanker, waaronder ALK+ longkanker.
Lees verderBijna 85% van alle longkankers worden veroorzaakt door tabak. Stoppen met roken is dan ook de belangrijkste preventiemaatregel.
Lees verderDe Caring Hat werd ontworpen door Fabienne Delvigne. Dit initiatief biedt hoeden aan als alternatieve oplossing voor pruiken en mutsen, bijvoorbeeld voor wie lijdt aan haaruitval ten gevolge van een kankerbehandeling.
Prof. dr. Johan Vansteenkiste, Respiratoire Oncologie, UZ Gasthuisberg
Nathalie, 45 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen