Gepubliceerd op 30/01/2014 à 17:10
Het vaststellen en de follow-up van een lysosomale ziekte is soms erg ingewikkeld. Maar er is een oplossing voor: teamwerk! Een multidisciplinaire aanpak is voor de patiënten dan ook een onmiskenbaar pluspunt.
Lysosomale ziekten zijn zeldzaam, weinig bekend en de eerste symptomen geven soms weinig uitsluitsel. Dit bemoeilijkt natuurlijk de diagnose. «De ziekte van Gaucher kan zich bij een kind bijvoorbeeld eerst manifesteren door toenemende vermoeidheid, afwijkingen in het bloed, een daling van het aantal bloedplaatjes of bloedarmoede. Maar die symptomen zijn weinig specifiek en kunnen ook door andere gezondheidsproblemen worden veroorzaakt», aldus dr. Dominique Roland, kinderarts en specialiste in stofwisselingsziekten. «Het gebeurt wel eens dat er meerdere jaren verstrijken tussen de eerste symptomen en het stellen van de diagnose.» Dit tijdsverlies heeft natuurlijk een impact op de levenskwaliteit van de patiënten in kwestie.
De arts kan op verschillende specialisten een beroep doen om zijn diagnose te stellen. Dat kan een neuroloog of een hematoloog zijn – afhankelijk van het type van lysosomale ziekte dat voorligt –, een specialist in stofwisselingsziekten of in de genetica, enz. De afgenomen stalen worden dan naar gespecialiseerde laboratoria gestuurd om vast te stellen welk enzym er ontbreekt of welk erfelijk defect er in het spel is.
«Genetisch onderzoek kan de diagnose aanvullen. Bij de ziekte van Gaucher bijvoorbeeld kunnen we zo mutaties op het spoor komen die wijzen op neurologische vormen», vertelt dr. Dominique Roland.
Zelfs als de artsen vermoeden dat ze met een lysosomale ziekte te maken hebben, liggen de zaken niet zo simpel. «Ze weten bijvoorbeeld niet altijd welk onderzoek ze moeten laten doen of waar ze de staaltjes naartoe moeten sturen», legt dr. Dominique Roland uit. «Wij werken in centra die gespecialiseerd zijn in stofwisselingsziektes en zelfs wij doen soms een beroep op specialisten in het buitenland, als we te maken hebben met atypische gevallen.» Bij sommige lysosomale ziekten manifesteren de symptomen zich bij de ene patiënt heel anders dan bij de andere.
Wat na de diagnose? Ook de follow-up gebeurt multidisciplinair. De patiënten kunnen voor hun behandeling terecht in gespecialiseerde centra dankzij overeenkomsten die door het RIZIV (Ziekteverzekering) zijn gesloten.
Er zijn diverse specialisten betrokken bij de follow-up:
Wat is het belang van zo’n multidisciplinaire follow-up? «Op die manier kan één en dezelfde pathologie van verschillende kanten worden bekeken.» Door de patiënten allemaal samen in gespecialiseerde centra op te vangen, vergroot ook de expertise van de artsen, verbetert de aanpak…en dus de levenskwaliteit van de patiënten.
Deel en print dit artikel
De ziekte van Pompe gaat gepaard met spierzwakte. Zo kan de patiënt moeite hebben om te bijten, te kauwen of te slikken. “Baby’s m...Ziekte van Pompe en eetproblemen
Branderig gevoel, prikkelingen, stijfheid… “Bij acroparesthesieën gaat het om pijn in de handpalmen en de voetzolen die kan uitstr...Acroparesthesieën en Fabry-crisissen
Een beroerte is een vaataccident in de hersenen. Er zijn twee grote groepen beroertes: ischemische beroertes als gevolg van de afsluiting...Welk soort beroerte bij Fabry?
Bij de jongste patiënten verstoort de ziekte van Fabry de zenuwboodschappen die de hartslag regelen. We noemen dit aritmie (hartritmest...Ziekte van Fabry en aritmie
"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderDe 25-jarige Tiffany Rooze maakte van haar zeldzame ziekte een troef en brengt haar eerste kortfilm uit.
Amandine nam loopbaanonderbreking om te zorgen voor haar zoon Maxim (7 jaar), die het syndroom van Hunter (MPS II) heeft
Dany, 53 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen