Gepubliceerd op 27/06/2014 à 17:01
Om gemakkelijker enzymvervangers te kunnen inspuiten, is het gebruik van een poortkatheter soms noodzakelijk. Waarover gaat het precies? In welke gevallen is dit hulpmiddel aangewezen? Houdt het risico’s in? Tekst en uitleg …
Een poortkatheter (ook port-à-cath genoemd) is een klein onderhuids reservoir dat verbonden wordt met een flexibele, ongeveer 20 cm lange buis van 1 à 2 mm doorsnede, de eigenlijke katheter. Deze katheter wordt ingebracht in een grote ader dicht bij het hart.
Het reservoir is niet groter dan een muntstuk van 2 euro en wordt ingeplant onder het sleutelbeen, ter hoogte van de borstkas. Bij vrouwen wordt het zo veel mogelijk aan de zijkant geplaatst, om niet op te vallen wanneer ze gedecolleteerde blouses dragen. De poortkatheter wordt ingebracht door een chirurg of een radioloog, onder lokale verdoving. De ingreep duurt 30 minuten tot 1 uur.
De poortkatheter biedt rechtstreeks toegang tot één van de grote aders. De arts kan er het enzymvervangend geneesmiddel in inspuiten of er bloed langs afnemen. Een poortkatheter biedt twee voordelen:
Dankzij een poortkatheter kunnen patiënten met beschadigde oppervlakkige aders toch een enzymvervangende behandeling krijgen. Het is immers niet altijd makkelijk om geschikte aders te vinden in de armen, zeker niet als er regelmatig in wordt geprikt.
Een poortkatheter is zelden of nooit de eerste therapeutische keuze. Hij wordt alleen overwogen wanneer de behandeling moeilijk op een andere manier kan worden toegediend. Omdat de oppervlakkige aders niet sterk genoeg meer zijn of omdat het toedienen van een injectie met het geneesmiddel pijnlijk is bijvoorbeeld.
Doordat de poortkatheter toegang biedt tot één van de grote aders in ons lichaam, houdt hij een risico in op bloedklontervorming in de met de katheter verbonden ader (trombose), of op infecties. Om dat te vermijden, mag een poortkatheter alleen worden aangebracht door een specialist(e).
Zodra de wonde die is veroorzaakt door het aanbrengen van de poortkatheter volledig genezen is, is er geen dagelijkse verzorging meer nodig. Bovendien kan de patiënt er gerust zijn favoriete activiteiten mee beoefenen, ook zwemmen, kuren enz.
Bij al wie regelmatig een enzymsubstitutiebehandeling moet volgen, wordt de poortkatheter regelmatig gecontroleerd. Af en toe wordt de katheter door het medisch personeel gereinigd met fysiologisch serum en zo nodig met heparine (een antistollingsproduct dat bloedklonters oplost).
Elise Dubuisson
Deel en print dit artikel
De ziekte van Fabry, de ziekte van Pompe, mucopolysaccharidose type 1 of 6… Stuk voor stuk aandoeningen die voortaan...Betere levenskwaliteit dankzij de behandeling
Er bestaan verschillende vormen van mucopolysaccharidose type 1 (MPS1). De zwaarste vorm van deze ziekte, vroeger het syndroom van Hurler...Een ernstige vorm van MPS1
De voorbije jaren, heeft het onderzoek naar de lysosomale ziekten veel vooruitgang geboekt. Toch blijft het moeilijk om zo vroeg mogelijk de juiste diagnose te stelle...
In België wordt er naar aanleiding van Rare Disease Day een symposium georganiseerd op dinsdag 22 februari 2011 in het Paleis der Ac...Symposium RaDiOrg.be op 22 februari
"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderDe 25-jarige Tiffany Rooze maakte van haar zeldzame ziekte een troef en brengt haar eerste kortfilm uit.
Amandine nam loopbaanonderbreking om te zorgen voor haar zoon Maxim (7 jaar), die het syndroom van Hunter (MPS II) heeft
Dany, 53 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen