Bij 10-15% van de onvruchtbare koppels kan geen verklaring worden gevonden. We spreken dan van onverklaarde steriliteit. Dat betekent dat de oorzaak van de vruchtbaarheidsstoornis niet kan worden achterhaald met de onderzoeken die worden uitgevoerd om de vruchtbaarheid bij de man en de vrouw te evalueren.
Gerealiseerd in samenwerking met prof. Christine Wyns, diensthoofd gynaecologie-andrologie, Cliniques universitaires Saint-Luc - Brussel.
Meting van de temperatuur ‘s morgens (temperatuurcurve) en bloedonderzoeken met bepaling van de hormoonspiegels op dag 3 en dag 21 van de cyclus geven waardevolle informatie over de werking van de eierstokken. De 3e dag van de cyclus is het beste moment om de reserve van de eierstokken te bepalen en de 21e dag geeft informatie over de kwaliteit van de eisprong.
Microscopisch onderzoek van het baarmoederhalsslijm afgenomen tijdens een gynaecologisch onderzoek geeft informatie over de kwaliteit van het slijm (bepaling van de inslerscore) en het aantal en de beweeglijkheid van de spermacellen die door het slijm proberen te dringen (Hühnertest). Het slijm wordt afgenomen na geslachtsgemeenschap rond de veronderstelde dag van de eisprong. Er is evenwel discussie over het nut van de Hühnertest.
Naargelang van de geschiedenis van de patiënte en de bevindingen van het gynaecologisch onderzoek kunnen meerdere onderzoeken worden aangevraagd:
Vanaf de leeftijd van 35 jaar - of daarvoor, als er risicofactoren zijn voor een verminderde reserve of bij onverklaarde steriliteit - is het raadzaam de reserve van de eierstokken te evalueren en een endovaginale echografie uit te voeren op de 3e dag van de cyclus.
Gerealiseerd in samenwerking met prof. Christine Wyns, diensthoofd gynaecologie-andrologie, Cliniques universitaires Saint-Luc - Brussel.
Het spermiogram analyseert het geëjaculeerde sperma. Dat is het basisonderzoek om de vruchtbaarheid van de man te beoordelen. Het spermiogram kan een verminderd aantal, een verminderde beweeglijkheid of afwijkingen van de vorm van de zaadcellen tonen.
Het sperma moet conform de richtlijnen worden afgenomen, d.w.z. door masturbatie na een optimale periode van onthouding van twee tot vier dagen, en moet binnen het uur worden onderzocht.
De resultaten worden vergeleken met de referentiewaarden (standaardwaarden opgesteld door de WGO) verkregen bij jonge vruchtbare mannen (mannen die minder dan 12 maanden eerder vader zijn geworden). Er bestaat echter geen duidelijk minimumaantal zaadcellen dat een grens zou vormen tussen vruchtbaarheid en onvruchtbaarheid. Bij elke man kan de kwaliteit van het sperma trouwens variëren. Daarom moet het onderzoek altijd worden overgedaan, voor zou worden besloten dat de man steriel is.
Soms, als het sperma helemaal geen zaadcellen bevat, kan een teelbalbiopsie worden uitgevoerd om een precieze diagnose te stellen. In meer dan de helft van de gevallen kunnen bij een biopsie zaadcellen worden geoogst, die later kunnen worden gebruikt om steriliteit te behandelen.
Aanvullende onderzoeken zijn bepaling van de hormoonspiegels in het bloed, genetische onderzoeken, een echografie van de teelballen, de prostaat en de zaadblaasjes, en specifieke tests voor bepaalde ziekten die invloed kunnen uitoefenen op de vruchtbaarheid.
Gerealiseerd in samenwerking met prof. Christine Wyns, diensthoofd gynaecologie-andrologie, Cliniques universitaires Saint-Luc - Brussel.
Sperma heeft geen buitengewone voedingswaarde, al is het niet schadelijk om het in te slikken. Dat zegt professor Herman Tournaye in "Zijn er nog vragen?" na verschillend...
Lees verder"De zaadkwaliteit van mannen gaat erop achteruit", vertelt Frauke Vanden Meerschaut (UZ Gent) in "De wereld vandaag" op Radio 1. Zo'n 17,5 procent van alle volwassenen, o...
Lees verderOvariële stimulatie is een medicamenteuze behandeling om de productie van rijpe follikels door de eierstokken te bevorderen en zodoende een...
Lees verderDe ovariële reserve komt overeen met het aantal eicellen in de primordiale follikels die zich op een specifiek levensmoment in de eierstokken bevinden. De follikels zijn...
Lees verderEr bestaan veel apps die ons vertellen wanneer we het best onder de lakens duiken om meer kans te maken op een zwangerschap. Het is natuurlijk wel interessant om meer inz...
Lees verderCatherine Rousseau, verpleegkundige in het Centrum voor Medisch Begeleide Voortplanting van de Cliniques universitaires Saint-Luc
Anne-Marie, 42 jaar
Prof. A. Delbaere, kliniekhoofd van de vruchtbaarheidskliniek van het Erasmusziekenhuis.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen