Het spermiogram analyseert het geëjaculeerde sperma. Dat is het basisonderzoek om de vruchtbaarheid van de man te beoordelen. Het spermiogram kan een verminderd aantal, een verminderde beweeglijkheid of afwijkingen van de vorm van de zaadcellen tonen.
Het sperma moet conform de richtlijnen worden afgenomen, d.w.z. door masturbatie na een optimale periode van onthouding van twee tot vier dagen, en moet binnen het uur worden onderzocht.
De resultaten worden vergeleken met de referentiewaarden (standaardwaarden opgesteld door de WGO) verkregen bij jonge vruchtbare mannen (mannen die minder dan 12 maanden eerder vader zijn geworden). Er bestaat echter geen duidelijk minimumaantal zaadcellen dat een grens zou vormen tussen vruchtbaarheid en onvruchtbaarheid. Bij elke man kan de kwaliteit van het sperma trouwens variëren. Daarom moet het onderzoek altijd worden overgedaan, voor zou worden besloten dat de man steriel is.
Biopsie van een teelbalSoms, als het sperma helemaal geen zaadcellen bevat, kan een teelbalbiopsie worden uitgevoerd om een precieze diagnose te stellen. In meer dan de helft van de gevallen kunnen bij een biopsie zaadcellen worden geoogst, die later kunnen worden gebruikt om steriliteit te behandelen.
Aanvullende onderzoekenAanvullende onderzoeken zijn bepaling van de hormoonspiegels in het bloed, genetische onderzoeken, een echografie van de teelballen, de prostaat en de zaadblaasjes, en specifieke tests voor bepaalde ziekten die invloed kunnen uitoefenen op de vruchtbaarheid.
Gerealiseerd in samenwerking met prof. Christine Wyns, diensthoofd gynaecologie-andrologie, Cliniques universitaires Saint-Luc - Brussel.
Meting van de temperatuur ‘s morgens (temperatuurcurve) en bloedonderzoeken met bepaling van de hormoonspiegels op dag 3 en dag 21 van de cyclus geven waardevolle informatie over de werking van de eierstokken. De 3e dag van de cyclus is het beste moment om de reserve van de eierstokken te bepalen en de 21e dag geeft informatie over de kwaliteit van de eisprong.
Microscopisch onderzoek van het slijmMicroscopisch onderzoek van het baarmoederhalsslijm afgenomen tijdens een gynaecologisch onderzoek geeft informatie over de kwaliteit van het slijm (bepaling van de inslerscore) en het aantal en de beweeglijkheid van de spermacellen die door het slijm proberen te dringen (Hühnertest). Het slijm wordt afgenomen na geslachtsgemeenschap rond de veronderstelde dag van de eisprong. Er is evenwel discussie over het nut van de Hühnertest.
Radiologische onderzoekenNaargelang van de geschiedenis van de patiënte en de bevindingen van het gynaecologisch onderzoek kunnen meerdere onderzoeken worden aangevraagd:
Vanaf de leeftijd van 35 jaar - of daarvoor, als er risicofactoren zijn voor een verminderde reserve of bij onverklaarde steriliteit - is het raadzaam de reserve van de eierstokken te evalueren en een endovaginale echografie uit te voeren op de 3e dag van de cyclus.
Gerealiseerd in samenwerking met prof. Christine Wyns, diensthoofd gynaecologie-andrologie, Cliniques universitaires Saint-Luc - Brussel.
Bij 10-15% van de onvruchtbare koppels kan geen verklaring worden gevonden. We spreken dan van onverklaarde steriliteit. Dat betekent dat de oorzaak van de vruchtbaarheidsstoornis niet kan worden achterhaald met de onderzoeken die worden uitgevoerd om de vruchtbaarheid bij de man en de vrouw te evalueren.
Gerealiseerd in samenwerking met prof. Christine Wyns, diensthoofd gynaecologie-andrologie, Cliniques universitaires Saint-Luc - Brussel.
Ovariële stimulatie is een medicamenteuze behandeling om de productie van rijpe follikels door de eierstokken te bevorderen en zodoende een eisprong o...
Lees verderDe ovariële reserve komt overeen met het aantal eicellen in de primordiale follikels die zich op een specifiek levensmoment in de eierstokken bevinden. De follikels zijn structuren...
Lees verderAls u moeilijk zwanger wordt, zal uw gynaecoloog of huisarts u aanraden om contact op te nemen met een vruchtbaarheidsspecialist of voortplantin...
Lees verderHet genitale stelsel van de vrouw bestaat uit inwendige organen:
en uitwendige...
Lees verderIn-vitrofertilisatie (IVF) begint met stimulering van de eierstokken (door herhaalde injecties van gonadotrofines) om meerdere rijpe eicellen te ve...
Lees verderBij een intra-uteriene inseminatie (IUI) spuit de arts beweeglijke zaadcellen van de patiënt die uit het sperma werden geselecteerd, in de baarmoeder. Hij gebruikt daarvoor een kat...
Lees verderWelke medisch geassisteerde voortplantingstechniek gekozen wordt, hangt af van de diagnosestelling bij de evaluatie van de vruchtbaarheid. Daarbij moet ook rekening worden gehouden...
Lees verderVoortplantingschirurgie richt zich vrijwel alleen tot mannen van wie het ejaculaat geen enkele zaadcel bevat (azoöspermie).
Naast...
Lees verderCatherine Rousseau, verpleegkundige in het Centrum voor Medisch Begeleide Voortplanting van de Cliniques universitaires Saint-Luc
Prof. A. Delbaere, kliniekhoofd van de vruchtbaarheidskliniek van het Erasmusziekenhuis.
Angst voor het vaccin
Artrose
Chronische bronchitis
Covid-19
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Inflammatoire darmziekten (IBD) Inleiding
Longkanker
Lymfomen
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Multiple sclerose
Slapeloosheid
Transplantatie van organen
Wondverzorging