Het genitale stelsel van de man bestaat uit inwendige organen:
en uitwendige organen:
De productie van zaadcellen of spermatozoïden (spermatogenese) vindt plaats in de zaadbuisjes van de teelbal. Ook die productie hangt af van hormonale stimulering (eveneens een hormonaal systeem op drie niveaus zoals bij de vrouw, bestaande uit de hypothalamus, de hypofyse en de teelballen).
Nadat de spermatozoïden de zaadbuisjes verlaten hebben, komen ze tijdens hun traject in de bijbal (epididymis) tot volledige rijping (wat nodig is om de eicel te kunnen bevruchten). De bijbal loopt uit in de zaadleider. Daar worden de spermatozoïden vermengd met secreties van de zaadblaasjes (kliertjes die achter de prostaat liggen). Het sperma dat vrijkomt tijdens de ejaculatie, bestaat uit het zaadvocht afkomstig van de zaadblaasjes, prostaatsecreties en spermatozoïden. Die laatste maken eigenlijk maar 1% uit van het totale zaadvolume.
Gerealiseerd in samenwerking met prof. Christine Wyns, diensthoofd gynaecologie-andrologie, Cliniques universitaires Saint-Luc - Brussel.
Het genitale stelsel van de vrouw bestaat uit inwendige organen:
en uitwendige organen:
Van bij de geboorte bevatten de eierstokken (ovaria) de eicellen (of ovocyten). Bij de puberteit beginnen de hormoon- of menstruatiecycli, waarbij telkens één onrijpe eicel tot rijping komt. Als de eicel gerijpt is, scheurt de follikel die die cel bevat, wordt de rijpe eicel uit de eierstok gestoten en kan ze door een zaadcel (spermatozoïde) worden bevrucht. De cycli vallen stil bij de menopauze.
De menstruatiecycli en het hormonale systeemDe menstruatiecycli hangen af van een hormonaal systeem op drie niveaus: de hypothalamus, de hypofyse en de eierstokken. De hypothalamus produceert GnRH (Gonadotropin releasing hormone of gonadoliberine), de hypofyse FSH (follikelstimulerend hormoon) en LH (luteïniserend hormoon), en de eierstokken oestradiol en progesteron.
Gerealiseerd in samenwerking met prof. Christine Wyns, diensthoofd gynaecologie-andrologie, Cliniques universitaires Saint-Luc - Brussel.
Tijdens het vrijen ejaculeert de man sperma, dat de spermatozoïden bevat, in de vagina. De spermatozoïden blijven gemiddeld drie dagen in leven. Ze bewegen zich voort door golfbewegingen te maken met hun zweepdraad (een soort staart). Enkele honderden zullen erin slagen om in de baarmoeder te geraken.
Het eerste obstakel voor de zaadcellen is het cervixslijm, een dikke, stroperige substantie in de baarmoederhals. De spermatozoïden komen dan in de baarmoeder en trekken verder naar de eileiders. Eén zaadcel zal daar een eicel kunnen bevruchten.
De eisprong: afgifte van een eicelDe eisprong of ovulatie (afgifte van een rijpe eicel die in een follikel ligt) vindt eenmaal per maand plaats, gewoonlijk rond de veertiende dag van een regelmatige cyclus van 28 dagen. De eisprong gebeurt onder invloed van het LH, een hormoon dat door de hypofyse wordt geproduceerd. De eicel die vrijkomt uit de eierstok, wordt opgevangen in de eileider. Er kan maar één zaadcel door het buitenste omhulsel van de eicel dringen en zodra dat is gebeurd, laat dat omhulsel geen andere zaadcellen meer binnen.
De bevruchtingIn de eicel verliest de zaadcel zijn zweepdraad. Na enkele dagen versmelt de kern van de zaadcel met de kern van de eicel. Zo wordt de zygote gevormd, de eerste cel die ontstaat uit de versmelting van de twee kernen. Die cel gaat zich dan delen in twee cellen en daarna in vier, acht enz. Die opeenvolgende celdelingen leiden tot de ontwikkeling van een embryo.
De reis van het embryoDe binnenwand van de eileiders is bekleed met trilharen die een slaande beweging maken en zo het embryo in de eileider naar de baarmoeder duwen. Daar komt de eicel zes dagen na de bevruchting aan. Ze kan zich dan hechten aan het slijmvlies van de baarmoeder, endometrium genoemd. Dat is de zogenaamde innesteling. De zwangerschap begint op het ogenblik dat het embryo zich inplant in de baarmoederwand.
Gerealiseerd in samenwerking met prof. Christine Wyns, diensthoofd gynaecologie-andrologie, Cliniques universitaires Saint-Luc - Brussel.
Ovariële stimulatie is een medicamenteuze behandeling om de productie van rijpe follikels door de eierstokken te bevorderen en zodoende een eisprong o...
Lees verderDe ovariële reserve komt overeen met het aantal eicellen in de primordiale follikels die zich op een specifiek levensmoment in de eierstokken bevinden. De follikels zijn structuren...
Lees verderAls u moeilijk zwanger wordt, zal uw gynaecoloog of huisarts u aanraden om contact op te nemen met een vruchtbaarheidsspecialist of voortplantin...
Lees verderHet genitale stelsel van de vrouw bestaat uit inwendige organen:
en uitwendige...
Lees verderIn-vitrofertilisatie (IVF) begint met stimulering van de eierstokken (door herhaalde injecties van gonadotrofines) om meerdere rijpe eicellen te ve...
Lees verderBij een intra-uteriene inseminatie (IUI) spuit de arts beweeglijke zaadcellen van de patiënt die uit het sperma werden geselecteerd, in de baarmoeder. Hij gebruikt daarvoor een kat...
Lees verderWelke medisch geassisteerde voortplantingstechniek gekozen wordt, hangt af van de diagnosestelling bij de evaluatie van de vruchtbaarheid. Daarbij moet ook rekening worden gehouden...
Lees verderVoortplantingschirurgie richt zich vrijwel alleen tot mannen van wie het ejaculaat geen enkele zaadcel bevat (azoöspermie).
Naast...
Lees verderCatherine Rousseau, verpleegkundige in het Centrum voor Medisch Begeleide Voortplanting van de Cliniques universitaires Saint-Luc
Prof. A. Delbaere, kliniekhoofd van de vruchtbaarheidskliniek van het Erasmusziekenhuis.
Angst voor het vaccin
Artrose
Buikgriep
Chronische bronchitis
Covid-19
Covid-19 en fake news
Diabetes
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Lactose-intolerantie
Longkanker
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Prostaatkanker
Transplantatie van organen