Reumatische ontstekingsziekten worden gewoonlijk ‘artritis’ genoemd, wat ‘ontsteking van het gewricht’ betekent. Het zijn allemaal auto-immuunziekten: het immuunsysteem reageert abnormaal tegen stoffen in het lichaam die ten onrechte als ongewenst worden beschouwd. Een van de elementen van het gewricht wordt bijvoorbeeld aangevallen. Dat lokt een ontstekingsreactie uit.
Reumatische ontstekingsziekten mogen niet worden verward met artrose. Artrose is geen ontstekingsziekte, maar een degeneratieve aandoening. Artrose is te wijten aan de leeftijd en aan overmatige belasting van een gewricht en wijst op slijtage van het gewricht.
Bij reumatische ontstekingsziekten kan de pijn op gelijk welk ogenblik opkomen en vooral in rust. De pijn is ’s morgens vaak het ergst. Het duurt een zekere tijd voor de patiënt zijn gewrichten ‘los’ krijgt. Bewegingen daarentegen verlichten de pijn. Bij artrose neemt de pijn net toe bij bewegingen.
Reumatische ontstekingsziekten ontstaan doorgaans bij jongvolwassenen. Ze kunnen zelfs optreden bij kinderen (juveniele artritis en spondylitis ankylosans). Artrose daarentegen hangt vaak samen met een hogere leeftijd.
De wetenschap heeft veel vooruitgang geboekt. Toch blijven reumatische ontstekingsziekten ernstige aandoeningen, die vroeg moeten worden behandeld om de functionele beperkingen zoveel mogelijk te voorkomen.
Artikel opgesteld in samenwerking met dr. Carron (dienst reumatologie, UZ Gent en AZ Alma campus Sijsele).
Onze gewrichten worden dagelijks onophoudelijk belast. De gewrichten verbinden de beenderen met elkaar, en verzekeren de beweeglijkheid van het skelet. Zonder gewrichten zouden we niet kunnen bewegen, we zouden niet eens onze vingers kunnen bewegen.
Een gewricht bestaat uit drie basiselementen:
Het kraakbeen is het weefsel dat de benige extremiteiten bedekt, en over elkaar laat glijden.
Het gewrichtsvlies bekleedt de binnenkant van het gewricht. Het scheidt het gewrichtsvocht af, dat het kraakbeen voedt en smeert.
De ligamenten tot slot zijn zeer stevige banden. Ze zijn bevestigd aan het bot en beperken de grootte van de bewegingen van de gewrichten.
Artikel opgesteld in samenwerking met dr. Carron (dienst reumatologie, UZ Gent en AZ Alma campus Sijsele).
Er zijn veel mensen die aan reumatische ontstekingsziekten lijden. In onze streken heeft 0,5 tot 0,8% van de bevolking reumatoïde artritis, ongeveer 0,3% spondylitis ankylosans en 0,1 tot 0,2% psoriatische artritis. In België lijden dus 80.000 mensen aan reumatoïde artritis.
Artikel opgesteld in samenwerking met dr. Carron (dienst reumatologie, UZ Gent en AZ Alma campus Sijsele).
Reumatische ontstekingsziekten hebben tal van oorzaken, en die zijn eigenlijk nog niet goed bekend. Er zijn enkele voorbestemmende, genetische factoren, maar die genetische component is verre van de enige oorzaak. Reumatische ontstekingsziekten zijn dus geen erfelijke aandoeningen. Als één van de ouders een reumatische ontstekingsziekte heeft, of als beide ouders een reumatische ontstekingsziekte hebben, stijgt het risico bij het kind licht.
Hormonen, omgevingsfactoren en virussen zouden ook een rol kunnen spelen. Het is bijvoorbeeld duidelijk bewezen dat roken het optreden van reumatoïde artritis bij genetisch voorbeschikte mensen in de hand werkt.
Bij de reumatische ontstekingsziekten gaat het immuunsysteem in de fout. Het immuunsysteem identificeert een lichaamseigen component (hier één van de elementen van het gewricht) als een ‘vijand’. Vervolgens stuurt het er antistoffen op af, zoals het zou doen bij een infectie met een virus of een bacterie.
Artikel opgesteld in samenwerking met dr. Carron (dienst reumatologie, UZ Gent en AZ Alma campus Sijsele).
Wat is het Reuma Expertise Huis en wie nam het initiatief?
Sinds iets meer dan een jaar nu heeft ReumaNet vzw - een platform van patiëntenverenigingen die werken rond r...
Lees verderPolyartritis is een auto-immuunziekte die van ons immuunsysteem veeleer een aanvaller dan een verdediger maakt. Dat veroorzaakt een ernstige ontsteking van de synoviale k...
Lees verderDr. Philippe Carron, dienst reumatologie (UZ Gent) en voorzitter van ‘Hand in Hand, Samen tegen Reuma’
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen