Reumatische ontstekingsziekten hebben tal van oorzaken, en die zijn eigenlijk nog niet goed bekend. Er zijn enkele voorbestemmende, genetische factoren, maar die genetische component is verre van de enige oorzaak. Reumatische ontstekingsziekten zijn dus geen erfelijke aandoeningen. Als één van de ouders een reumatische ontstekingsziekte heeft, of als beide ouders een reumatische ontstekingsziekte hebben, stijgt het risico bij het kind licht.
Hormonen, omgevingsfactoren en virussen zouden ook een rol kunnen spelen. Het is bijvoorbeeld duidelijk bewezen dat roken het optreden van reumatoïde artritis bij genetisch voorbeschikte mensen in de hand werkt.
Bij de reumatische ontstekingsziekten gaat het immuunsysteem in de fout. Het immuunsysteem identificeert een lichaamseigen component (hier één van de elementen van het gewricht) als een ‘vijand’. Vervolgens stuurt het er antistoffen op af, zoals het zou doen bij een infectie met een virus of een bacterie.
Wat is het Reuma Expertise Huis en wie nam het initiatief?
Sinds iets meer dan een jaar nu heeft ReumaNet vzw - een platform van patiëntenverenigingen die werken rond r...
Lees verderPolyartritis is een auto-immuunziekte die van ons immuunsysteem veeleer een aanvaller dan een verdediger maakt. Dat veroorzaakt een ernstige ontsteking van de synoviale k...
Lees verderDr. Philippe Carron, dienst reumatologie (UZ Gent) en voorzitter van ‘Hand in Hand, Samen tegen Reuma’
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen