Reumatoïde artritis komt vooral voor bij vrouwen; ongeveer 75%. De frequentie van optreden van RA vertoont twee pieken: bij twintigers - de zwangerschap kan een uitlokkende factor zijn - en na de menopauze. Hormonen hebben dus een belangrijke invloed bij reumatoïde artritis.
Reumatoïde artritis tast vooral de gewrichten in de handen en de polsen aan. Ook de voeten, de schouders, de ellebogen, de heupen, de enkels en de knieën kunnen worden aangetast. Reumatoïde artritis tast de wervelkolom niet aan. Vaak zijn de gewrichten links en rechts aangetast: we spreken dan van symmetrische aantasting. De gewrichten zijn doorgaans gezwollen, rood, warm en pijnlijk. Vaak is er een uitgesproken ochtendstijfheid (gevoel van volledig stijfheid ’s morgens) en nachtelijke pijn. Reumatoïde artritis veroorzaakt doorgaans een intense vermoeidheid.
Zoals alle reumatische ontstekingsziekten evolueert reumatoïde artritis met opflakkeringen en remissies. Crisisperioden worden gevolgd door min of meer lange perioden met weinig last.
Wat is het Reuma Expertise Huis en wie nam het initiatief?
Sinds iets meer dan een jaar nu heeft ReumaNet vzw - een platform van patiëntenverenigingen die werken rond r...
Lees verderPolyartritis is een auto-immuunziekte die van ons immuunsysteem veeleer een aanvaller dan een verdediger maakt. Dat veroorzaakt een ernstige ontsteking van de synoviale k...
Lees verderDr. Philippe Carron, dienst reumatologie (UZ Gent) en voorzitter van ‘Hand in Hand, Samen tegen Reuma’
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen