De spijsvertering is het geheel van mechanische processen (kauwen tot kleine stukjes) en biochemische processen (afbraak door de maagsappen) die het voedsel omzetten in voedingsstoffen die opgenomen kunnen worden door het lichaam.
Het voedsel ondergaat al vanaf de eerste hap een mechanische transformatie: tijdens het kauwen wordt het tot heel kleine stukjes vermalen en met speeksel vermengd, waarna het verder omgezet wordt in een zachte brij, de voedselmassa of voedselbrij.
Eenmaal doorgeslikt, komt de voedselbrij via de slokdarm in de maag terecht, een soort gespierde zak. Daar blijft het voedsel drie tot vier uur zitten en wordt het vermalen. Intussen wordt het vermengd met de maagsappen. Die zure sappen breken de grote voedselmoleculen af tot kleinere, makkelijk absorbeerbare moleculen. Het zo verkregen mengsel - de chymus of spijsbrij - gaat dan naar de twaalfvingerige darm, het begin van de dunne darm.
In de twaalfvingerige darm (of het duodenum) voltrekt zich de belangrijkste fase van de spijsvertering. Het voedsel wordt er bewerkt door de spijsverteringssappen die door de galwegen en de pancreas worden afgescheiden en via diverse kanalen (galgang, Wirsungkanaal enz.) naar de twaalfvingerige darm worden geleid.
De koolhydraten, de vetten en de eiwitten worden er omgezet in voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen werken.
Deze voedzame, door de spijsvertering afgeleverde stoffen worden vervolgens door de wand van de dunne darm opgenomen; de onverteerbare voedselresten worden verder geleid naar de dikke darm en via de anus uitgescheiden als ontlasting.
Om de behandeling van een slechte spijsvertering optimaal te laten werken en de best mogelijke levenskwaliteit te behouden, mijdt u best:
Mensen die kampen met een slechte spijsvertering slagen er niet meer in om de energie en de voedingsstoffen uit hun voedsel optimaal te gebruiken....
Lees verderDe behandeling van een slechte spijsvertering door pancreasinsufficiëntie gebeurt multidisciplinair: de huisarts, de maag- en darmarts, de diëtist en, eventueel als laats...
Lees verderDr. Anne Druez, dienst maag- en darmziekten, CHU Dinant-Godinne-UCL Namen
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen