Om te besluiten dat iemand een te hoge cholesterol of hypercholesterolemie heeft, is meer dan één meting in het bloed nodig. Bovendien is de algemene term ’te hoge cholesterol’ misleidend, want daarin zit ook de goede cholesterol. En een verhoging van de goede cholesterol is net gunstig.
Het risico op hart- en vaatziekten is verhoogd als de totaal cholesterol hoog, de LDL-cholesterol (slechte cholesterol) hoog en de HDL-cholesterol (goede cholesterol) laag zijn.
Verband met andere risicofactorenHypercholesterolemie mag nooit los gezien worden van de andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk, overgewicht, roken, diabetes … Hoe meer risicofactoren tegelijkertijd aanwezig zijn, hoe lager het streefdoel voor LDL-cholesterol zal zijn.
Frequentie van hypercholesterolemieIn België tellen we zeven miljoen personen ouder dan 15 jaar met een te hoge cholesterolconcentratie1.
Dr Michelle Cooreman
"Cholesterol is een vet dat in het bloed circuleert, in de vorm van verschillende deeltjes en vooral LDL-lipoproteïnen", legt prof. Olivier Descamps, endocrinoloog in het Hôpital d...
Lees verderWaarom plantensterolen?
Plantensterolen blokkeren de opname van cholesterol in de darm naar het bloed gedeeltelijk, waardoor de hoeveelheid cholesterol in het bloed daalt. De pl...
Lees verderSlechte vetten zijn meestal van dierlijke oorsprong, terwijl goede vetten meestal van plantaardige oorsprong zijn. Niet alle plantaardige vetten zijn evenwel goed te noemen: kok...
Lees verderPrimaire preventie van een te hoog cholesterolgehalte (hypercholesterolemie) is ingrijpen vooraleer zich een eerste hart- o...
Lees verderDe effecten van een gezonde voeding op de cholesterolspiegels kunnen worden versterkt door een gezonde leefstijl, met ander...
Lees verderPlantensterolen hebben een structuur die verglijkbaar is met cholesterol. Ze verminderen onder andere de opname van cholesterol in de darm. Ze zoude...
Lees verderVetzuren zijn de elementen waaruit vetten zijn opgebouwd. Verzadigde vetten bestaan uit verzadigde vetzuren; ze zijn hard. Verzadigde vetten va...
Lees verderEen gezonde voeding is een gevarieerde en evenwichtige voeding. Ze bevat alle elementen die nodig zijn, zonder overmaat. Het typische voorbeeld van een gezonde voeding is het med...
Lees verderEen te hoog cholesterolgehalte in het bloed - of hypercholesterolemie - is een risicofactor voor hart- en vaatziekten (hartinfarct, herseninfarct, perifere vaatziekte in de ben...
Lees verderDr. Marcel Twickler, dienst Endocrinologie, Diabetologie en Metabole ziekten, Universitair ziekenhuis Antwerpen
Angst voor het vaccin
Artrose
Baarmoederhalskanker
Buikgriep
Chronische bronchitis
Covid-19
Covid-19 en fake news
Diabetes
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Lactose-intolerantie
Longkanker
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Prostaatkanker