Cholesterol is een vet of lipide en op zich niet oplosbaar in bloed. Om oplosbaar te worden, moet het zich binden aan eiwitten of proteïnen. Zo ontstaan lipoproteïnen, die instaan voor het transport van cholesterol in de bloedbaan. Naargelang de soort proteïne waaraan de cholesterol zich bindt, onderscheiden we 'goede' en 'slechte' cholesterol.
Slechte cholesterolLDL-cholesterol is de 'slechte' cholesterol. LDL staat voor lipoproteïne van lage densiteit. Omdat de densiteit van LDL hoger is dan van bloed, slaat LDL-cholesterol neer in de wand van de slagaders. Gevolg: vet stapelt zich op. Dat is de eerste stap naar atherosclerose (aderverkalking). De slagaderwand wordt minder soepel, en er kunnen scheurtjes ontstaan. Tegelijkertijd wordt de wand ook dikker, de holte van de slagader vernauwt en kan gedeeltelijk of helemaal verstopt geraken (trombus). Dit fenomeen van atherosclerose kan zich voordoen in alle slagaders: in het hart, de hersenen, de benen … en zelfs in de penis. 60 tot 70% van de totale cholesterol in het bloed circuleert onder de vorm van LDL-cholesterol.
Goede cholesterolWanneer de cholesterol zich echter bindt aan proteïnen van hoge densiteit, ontstaat HDL-cholesterol. Dit lipoproteïne slaat niet neer in de wand van de slagaders maar voert de cholesterol mee naar de lever voor recyclage. De overtollige cholesterol wordt, via de gal onder de vorm van galzuren, in de stoelgang uitgescheiden. HDL-cholesterol werkt dus atherosclerosevorming tegen en beschermt de slagaders. Vandaar zijn omschrijving als 'goede' cholesterol.
"Cholesterol is een vet dat in het bloed circuleert, in de vorm van verschillende deeltjes en vooral LDL-lipoproteïnen", legt prof. Olivier Descamps, endocrinoloog in het Hôpital d...
Lees verderWaarom plantensterolen?
Plantensterolen blokkeren de opname van cholesterol in de darm naar het bloed gedeeltelijk, waardoor de hoeveelheid cholesterol in het bloed daalt. De pl...
Lees verderSlechte vetten zijn meestal van dierlijke oorsprong, terwijl goede vetten meestal van plantaardige oorsprong zijn. Niet alle plantaardige vetten zijn evenwel goed te noemen: kok...
Lees verderPrimaire preventie van een te hoog cholesterolgehalte (hypercholesterolemie) is ingrijpen vooraleer zich een eerste hart- o...
Lees verderDe effecten van een gezonde voeding op de cholesterolspiegels kunnen worden versterkt door een gezonde leefstijl, met ander...
Lees verderPlantensterolen hebben een structuur die verglijkbaar is met cholesterol. Ze verminderen onder andere de opname van cholesterol in de darm. Ze zoude...
Lees verderVetzuren zijn de elementen waaruit vetten zijn opgebouwd. Verzadigde vetten bestaan uit verzadigde vetzuren; ze zijn hard. Verzadigde vetten va...
Lees verderEen gezonde voeding is een gevarieerde en evenwichtige voeding. Ze bevat alle elementen die nodig zijn, zonder overmaat. Het typische voorbeeld van een gezonde voeding is het med...
Lees verderEen te hoog cholesterolgehalte in het bloed - of hypercholesterolemie - is een risicofactor voor hart- en vaatziekten (hartinfarct, herseninfarct, perifere vaatziekte in de ben...
Lees verderDr. Marcel Twickler, dienst Endocrinologie, Diabetologie en Metabole ziekten, Universitair ziekenhuis Antwerpen
Angst voor het vaccin
Artrose
Buikgriep
Chronische bronchitis
Covid-19
Covid-19 en fake news
Diabetes
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Lactose-intolerantie
Longkanker
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Prostaatkanker
Transplantatie van organen