Gepubliceerd op 22/07/2025 à 21:30
De vorsers hebben de respectieve effecten van de cholesterol en de verzadigde vetten in de voeding op de LDL-cholesterolconcentratie geanalyseerd. Ze hebben daarbij vastgesteld dat het eten van twee eieren per dag in het kader van het cholesterolrijk dieet met weinig verzadigde vetten de LDL-cholesterolconcentratie en het cardiovasculaire risico kan verlagen.
Die studie houdt dus een pleidooi voor eierenVolgens die studie verhoogt een voeding met eieren, maar weinig verzadigde vetten de cholesterolconcentratie niet. “Het zijn de verzadigde vetzuren en niet de cholesterol van de eieren, die de LDL-concentratie doen stijgen. Vaak wordt een beschuldigende vinger uitgestoken naar eieren, maar die studie houdt dus een pleidooi voor eieren”, stelt prof. Buckley.
Gepocheerde eieren zijn geen probleemDe auteurs raden dan ook aan bijzondere aandacht te besteden niet zozeer aan de eieren zelf, maar aan wat erbij wordt gegeten: “Gepocheerde eieren zijn geen probleem, maar veeleer de schijf hesp of vettige worst, die erbij wordt gegeten”, vat prof. Buckley samen.
Deel en print dit artikel
"Cholesterol is een vet dat in het bloed circuleert, in de vorm van verschillende deeltjes en vooral LDL-lipoproteïnen", legt prof. Olivier Descamps, endocrinoloog in het...
Lees verderWaarom plantensterolen?
Plantensterolen blokkeren de opname van cholesterol in de darm naar het bloed gedeeltelijk, waardoor de hoeveelheid cholesterol in het bloed da...
Lees verderSlechte vetten zijn meestal van dierlijke oorsprong, terwijl goede vetten meestal van plantaardige oorsprong zijn. Niet alle plantaardige vetten zijn evenwel goed te n...
Lees verderDr. Marcel Twickler, dienst Endocrinologie, Diabetologie en Metabole ziekten, Universitair ziekenhuis Antwerpen
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen