Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Transplantatie van organen


Sommaire

Orgaantransplantatie: een nieuw begin

Transplantatie van organen

Verschillende aandoeningen kunnen onze organen zo zwaar beschadigen dat ze het soms laten afweten en niet langer hun rol vervullen, ook al is die essentieel om het subtiele mechanisme van ons lichaam in stand te houden. Gevolg: onze gezondheid gaat achteruit, en soms is er zelfs levensgevaar.

Wanneer alle bestaande behandelingen tegen orgaaninsufficiëntie falen, blijft er nog één oplossing: een transplantatie, waarbij het zieke orgaan vervangen wordt door een gezond, ook wel transplantaat (of donororgaan) genoemd. Een wonderlijke geneeskundige vooruitgang! Een transplantatie is mogelijk voor de lever, het hart, de nieren, de longen, de pancreas en in zeldzamer gevallen de dunne darm. Na de ingreep is het de bedoeling dat de getransplanteerde weer zo snel mogelijk een normale levenskwaliteit heeft.
VIDEO

Wat is het belang van een pre-transplantatiebilan?

Een pre-transplantatiebilan is noodzakelijk om de potentiële risico’s in kaart te brengen. Het doel is om u zo goed mogelijk voor te bereiden op de transplantatie.

Lees verder
Na een transplantatie: hoe interacties vermijden?

Sommige geneesmiddelen of substanties kunnen uw immunosuppressieve behandeling minder doeltreffend maken. Een paar tips kunnen u helpen om het risico op interacties en dus afstotin...

Lees verder

ZIEKTES IN DE KIJKER

Alle ziekten
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook