Water drinken is belangrijk, maar dan nog is het zaak om te weten welk water het beste is. Hoeveel soorten water zijn er en wat zijn de verschillen?
Kraanwater is toegankelijk, zuinig en duurzaam. Het is hygiënisch correct, maar soms te ‘hard’; te rijk aan calcium en magnesium, maar dit mineraalgehalte varieert van streek tot streek. Het gehalte aan nitraten, lood, geneesmiddelen, pesticiden en fluoride wordt gecontroleerd. Maar niet iedereen is dol op leidingwater vanwege de chloorsmaak of -geur, die kan worden weggenomen: omdat chloor vluchtig is, verdwijnen smaak en geur door het water in een karaf te laten luchten en het twee uur in een koelkast te zetten. Het is ook een goed middel om microbiologische besmettingen te vermijden.
Gefilterd kraanwater is een goed compromis dat bepaalde ongewenste stoffen verwijdert en een gunstig effect heeft op de smaak . Om mogelijke microbiologische besmetting te voorkomen, wordt aanbevolen om de karaf met het water in de koelkast te bewaren, het water snel, binnen de 24 uur na het filteren te verbruiken om en de filterpatroon regelmatig te vervangen. Het gehalte aan mineralen en oligo-elementen van mineraalwater kan interessant zijn voor bepaalde personen en op bepaalde leeftijden (senioren, zwangere vrouwen, ....). Sommige daarvan hebben interessante calcium- of magnesiumgehaltes en hun biologische beschikbaarheid is zeer goed. Calcium- en magnesiumhoudende mineraalwaters kunnen helpen om de calcium- en magnesiumopname te verbeteren, net zoals bepaalde voedingsmiddelen. Magnesium zit onder meer in zaden, granen, zeevruchten en vette vissoorten. En calcium is te vinden in voedsel zoals sardines, tofu, melk, spinazie...
Bronwater moet direct aan de bron drinkbaar zijn, zonder behandeling. De samenstelling ervan kan variëren. Een merk bronwater kan namelijk water uit verschillende bronnen bevatten dat niet altijd dezelfde chemische samenstelling heeft.
Natuurlijk mineraalwater wordt rechtstreeks aan de bron onttrokken, beschermd tegen elk risico van vervuiling. Het heeft een originele zuiverheid. Het ondergaat geen enkele chemische behandeling, zoals de reglementering vereist. De samenstelling van mineraalwater is stabiel in de tijd. Het gebottelde water is dus strikt hetzelfde als het water uit de bron. Mineraalwater in glazen flessen verdient de voorkeur boven plastic flessen, dat plastic microdeeltjes kan bevatten als de fles niet tegen hitte is beschermd.
Water is ontegensprekelijk de beste drank. Onderzoek heeft aangetoond dat plat water even effectief is als bruiswater.
Het initiatief Tournée Minérale werd gelanceerd door de vzw Univers santé (Brussel/Wallonië) en VAD (Vlaanderen) en is al toe aan zijn zevende editie. Met dit initiatief...
Lees verderNet zoals kinderen lopen ook oudere mensen een groot risico op uitdroging. Boven de 65 jaar voelt iemand later dorst dan een jongvolwassene. Daarom wordt aanbevolen dat s...
Lees verderVoor volwassenen wordt aanbevolen om gemiddeld 1,5 liter per dag te drinken. Bij zuigelingen en kinderen hangt de hoeveelheid af van de leeftijdsgroep.
Voor baby's is de keuze van het juiste water delicater dan voor volwassenen. Dr. Émilie Poitoux, kinderarts, geeft tekst en uitleg.
In februari drinken bijna 1,5 miljoen Belgen geen alcohol. Verantwoordelijken van de zevende editie van Tournée Minérale geven tekst en uitleg.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen