Het atypisch hemolytisch uremisch syndroom (aHUS) is een syndroom. Dat wil zeggen dat meer dan één orgaan aangetast is, wat zich uit in de gelijktijdige aanwezigheid van verschillende symptomen.
Een hemolytisch uremisch syndroom, zowel in de typische als in de atypische vorm, wordt gekenmerkt door drie hoofdproblemen:
Het atypisch hemolytisch uremisch syndroom begint in de meeste gevallen plots. Slechts in 20% van de gevallen zal het syndroom geleidelijk beginnen, waardoor in de beginfase nog geen symptomen aanwezig zijn.
Artikel gerealiseerd in samenwerking met dr. Karin Janssen van Doorn, nefroloog, Brussel.
Bleekheid, snel moe, kortademigheid, duizeligheid tot zelfs flauwvallen zijn symptomen van bloedarmoede. De oorzaak van bloedarmoede bij atypisch hemolytisch uremisch syndroom (aHUS) is een versnelde afbraak van rode bloedcellen (hemolytische anemie). In rode bloedcellen zit immers hemoglobine dat zuurstof transporteert naar de verschillende weefsels.
Bloedplaatjes of trombocyten zijn cellen die een belangrijke rol spelen in de bloedstolling. De vorming van trombi verbruikt een groot aantal bloedplaatjes waardoor hun aantal in het bloed daalt (trombopenie). Symptomen van een tekort aan bloedplaatjes zijn het ontstaan van bloedingen: blauwe plekken, bloedneus, bloed in de urine…
Het woord ‘uremisch’ in aHUS wijst op het feit dat de filterfunctie van de nieren niet meer goed werkt en afvalstoffen zich opstapelen in het bloed. Ureum is een afvalstof van de stofwisseling. De evolutie van de ziekte kan heel sterk variëren: van een enkele episode tot herhaaldelijke opstoten of recidieven. Het herstel van de nierfunctie na een episode hangt af van de veroorzaakte schade. Als de nierfunctie zo sterk verminderd is dat afvalstoffen zich opstapelen in het bloed, is dialyse de enige mogelijkheid.
Artikel gerealiseerd in samenwerking met dr. Karin Janssen van Doorn, nefroloog, Brussel.
Bij het atypisch hemolytisch uremisch syndroom (aHUS) worden de bloedvaten in de nier vaak als eerste getroffen door trombotische microangiopathie (trombosen in kleine beschadigde bloedvaten). Maar trombi kunnen in alle organen ontstaan, wat tot een waaier van symptomen kan leiden.
Artikel gerealiseerd in samenwerking met dr. Karin Janssen van Doorn, nefroloog, Brussel.
Eculizumab is een monoklonaal antilichaam dat complementfactor C5 afremt zodat bij de meeste patiënten met atypisch hemolytisch uremisch syndroom...
Lees verderNiertransplantatie is een optie als de nierfunctie helemaal is uitgevallen en de patiënt dialyse krijgt. Het succes van de niertransplantatie hangt echter af van het soor...
Lees verderDr. Karin Janssens van Doorn, nefroloog, Brussel
Hans, 19 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen