Bij COPD verandert de structuur van de bronchiën en dat werkt andere infecties in de hand. Zo krijgen mensen met COPD (chronisch obstructieve longziekte) vaak plotse infectieaanvallen (exacerbaties), waardoor hun ademhaling tijdelijk verslechtert. Ze moeten meer hoesten, de fluimen worden ‘vuil’ (geel of groen), ze hebben nog meer last van ademnood enz.
Meestal gaat het bij deze opflakkeringen om een acute bronchitis. Bij beginnende COPD is die vaak van virale oorsprong. Maar naarmate de COPD ernstiger is, vergroot ook de kans op een bacteriële infectie.
Zo’n bijkomende infectie bovenop de bestaande en zware luchtwegaandoening kan rampzalig zijn. Vaak moet de patiënt dan opgenomen worden in het ziekenhuis, soms zelfs op de afdeling intensieve verzorging. Meestal is een antibioticabehandeling noodzakelijk.
Als de COPD nog in de beginfase is, kan die acute infectie van de bronchiën thuis behandeld worden en zijn antibiotica niet altijd nodig. De behandeling dient dan om de symptomen te bestrijden. Dat wil zeggen: de hoest en de fluimen onder controle krijgen.
Mensen met chronische bronchitis zijn gevoeliger voor infecties. Daarom krijgen ze de raad om zich preventief te laten inenten tegen griep (influenza) en longontstek...
Lees verderProf. Pierre Bartsch, pneumoloog en tabakoloog in het CHU van Luik
Claire, 52 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen