Beenmerg is het sponsachtige weefsel dat zich in onze botten bevindt. Daar bevinden zich de hematopoëtische stamcellen, die de vele cellen in het bloed produceren. Elke dag produceren ze enkele honderden miljarden rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes... Deze verschillende bloedbestanddelen hebben een beperkte levensduur, van enkele uren tot enkele honderden dagen. Daarom moeten ze voortdurend worden vervangen.
De hematopoëtische stamcellen zijn de ‘moeders’ van onze bloedcellen. Ze produceren twee types cellen: een lymfoïde stamcel of een myeloïde stamcel. Uit deze cellen ontstaan vervolgens de verschillende bestanddelen van bloed.
In ons bloed bestaan verschillende bloedcellijnen, met zeer verschillende rollen:
Deze laatste drie bestanddelen van bloed worden geproduceerd door een myeloïde stamcel.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van em. prof. André Bosly aan de Université Catholique de Louvain (UCL), dienst Hematologie van het CHU Mont-Godinne. Bijgewerkt door Caroline Vrancken, medisch journalist, in juli 2024.
Leukemie is een bloedkanker die gekenmerkt wordt door de snelle groei van abnormale bloedcellen. Deze ongecontroleerde groei vindt plaats in het beenmerg - een zacht, sponsachtig weefsel in de botten, waar de verschillende bloedcellen van het lichaam worden aangemaakt. Leukemie veroorzaakt een abnormale vermeerdering (ook proliferatie genoemd) van bepaalde bloedcellen, en vooral van de zogenaamd ‘onrijpe’ witte bloedcellen, die nog in ontwikkeling zijn. Bij chronische myeloïde leukemie (CML) zijn het de myeloïde stamcellen die aangetast zijn. Als gevolg hiervan neemt de productie van granulocyten, een type witte bloedcellen dat geproduceerd wordt door myeloïde stamcellen, toe, waardoor grote hoeveelheden van deze abnormale, onrijpe witte bloedcellen in de bloedbaan terechtkomen.
Chronische myeloïde leukemie is een ziekte die traag evolueert (vandaar de naam ‘chronisch’), meestal over meerdere jaren. Als de ziekte echter onbehandeld blijft, zal ze uiteindelijk overgaan naar een versnelde fase, waarin het aantal witte bloedcellen sneller begint toe te nemen, en vervolgens naar een acute fase, waarin de ziekte agressief wordt.
Elk jaar treft deze bloedziekte 1 op 100.000 volwassenen. Het is de zeldzaamste vorm van leukemie, goed voor 15 tot 20% van alle gevallen. De ziekte treft zowel mannen als vrouwen en openbaart zich meestal tussen 40 en 70 jaar (en zeer zelden bij kinderen).
Chronische myeloïde leukemie is het gevolg van een genetische afwijking door een herschikking van twee chromosomen die per ongeluk enkele van hun genen hebben uitgewisseld (of translocatie). Meer specifiek worden genen van chromosoom 9 uitgewisseld met genen van chromosoom 22. Hierdoor ontstaat er een klein abnormaal chromosoom, het ‘Philadelphia-chromosoom’. Het Philadelphia-chromosoom bevat een genetische code die ervoor zorgt dat een tyrosinekinase-enzym niet goed functioneert, wat leidt tot abnormaal gedrag in de aangetaste cellen. Deze genetische afwijking is niet erfelijk: ze wordt in de loop van het leven verworven.
Er bestaan verschillende vormen van leukemie, elk met hun eigen kenmerken en specifieke behandelingen. Het is daarom belangrijk om chronische myeloïde leukemie niet te verwarren met de acute myeloïde leukemie of lymfoïde leukemie (dat een ander type stamcel treft).
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van em. prof. André Bosly aan de Université Catholique de Louvain (UCL), dienst Hematologie van het CHU Mont-Godinne. Bijgewerkt door Caroline Vrancken, medisch journalist, in juli 2024.
Stamceltransplantatie wordt zelden gebruikt voor de behandeling van chronische myeloïde leukemie, omdat het een zware behandeling is en, vooral, omdat gerichte behandelin...
Lees verderEr zijn drie ontwikkelingsfasen bij myeloïde leukemie. De eerste is de ‘chronische’ fase, die zo wordt genoemd omdat ze zich traag ontwikkelt, met weinig symptomen. Vanda...
Lees verderDr. Ann Van De Velde, diensthoofd Hematologie en hemostase in het UZ Antwerpen.
Christophe Lefèvre, 57 jaar.
Patrick, 42 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen