Leukemie is kanker van het bloed en van het beenmerg. Het beenmerg mag niet worden verward met het ruggenmerg in de wervelkolom, dat een verlenging is van de hersenen.
Leukemie veroorzaakt een abnormale vermenigvuldiging (proliferatie) van bepaalde bloedcellen, vooral van de witte bloedcellen.
Bij chronische myeloïde leukemie (CML) zijn de myeloïde stamcellen aangetast. De granulocyten, een soort witte bloedcellen die geproduceerd worden door de myeloïde stamcellen, vermenigvuldigen zich in het beenmerg en dringen daarna binnen in het bloed.
Verschillende soorten leukemieEr bestaan verschillende vormen van leukemie. Ze worden geklasseerd naargelang het soort aangetaste stamcellen: lymfoïde of myeloïde. Er is ook een onderscheid tussen de chronische en acute vormen, volgens de mate van rijpheid van de kankercellen en de evolutiesnelheid van de aandoening. Zonder behandeling evolueert chronische myeloïde leukemie en overlijden de patiënten na drie tot vijf jaar. Bij acute myeloïde leukemie is dat na enkele maanden.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van em. prof. André Bosly aan de Université Catholique de Louvain (UCL), dienst Hematologie van het CHU Mont-Godinne.
Het beenmerg is het sponsachtige weefsel binnen in onze botten. Daar bevinden zich de bloedvormende stamcellen, die de vele cellen in het bloed produceren. Elke dag ontstaan uit die cellen enkele honderden miljarden rode en witte bloedcellen, en bloedplaatjes. Die verschillende bloedelementen hebben een beperkte levensduur, van enkele uren tot enkele honderden dagen, en moeten dus voortdurend worden vervangen.
De verschillende bloedcellenDe bloedvormende stamcellen zijn de ‘moeders’ van onze bloedcellen. Er kunnen twee soorten cellen uit ontstaan: lymfoïde stamcellen of myeloïde stamcellen. Uit die cellen ontstaan vervolgens de verschillende bloedelementen.
In ons bloed leven verschillende bloedcellijnen samen, met heel verschillende functies:
Die drie laatste bloedelementen worden door myeloïde stamcellen geproduceerd.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van em. prof. André Bosly aan de Université Catholique de Louvain (UCL), dienst Hematologie van het CHU Mont-Godinne.
De toegediende immunosuppressiva beperken het risico op afstoting van het beenmergtransplantaat door het immuunsysteem.
Maar de getransplanteerde cellen kunnen ook agressief zi...
Lees verderEen beenmergtransplantatie op zich is geen chirurgische ingreep, maar een eenvoudige transfusie die één tot twee uur duurt. Zodra de b...
Lees verderOm de kans op succes van een beenmergtransplantatie te verhogen, krijgen de patiënten enkele dagen voor de ingreep chemotherapie en intensieve radi...
Lees verderHet beenmerg kan niet bij de eerste de beste worden afgenomen. De getransplanteerde cellen moeten zo sterk mogelijk lijken op de cellen die ze willen vervange...
Lees verderEen beenmergtransplantatie wordt ook een transplantatie van bloedvormende stamcellen genoemd. Op dit moment is ze de enige erkende, genezende behandeling van chronische myeloï...
Lees verderChemotherapie wordt vandaag alleen nog voorgesteld als aanvulling op andere behandelingen van chronische myeloïde leukemie (CML). Ze verlaagt de concentratie witte bloedcell...
Lees verderEm. prof. aan de Université Catholique de Louvain (UCL) André Bosly, hematoloog aan het CHU Mont-Godinne
Angst voor het vaccin
Artrose
Buikgriep
Chronische bronchitis
Covid-19
Covid-19 en fake news
Diabetes
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Lactose-intolerantie
Longkanker
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Prostaatkanker
Transplantatie van organen