Het normale ritme om naar het toilet te gaan bedraagt drie keer per dag tot drie keer per week. We spreken van constipatie (darmverstopping) als we minder dan drie keer per week ontlasting hebben. Maar veel mensen klagen over constipatie, ook al gaan ze regelmatig naar het toilet.
Constipatie wordt namelijk vaak verward met een hinder in de darm of met opzetting van de buik. Maar die verschijnselen kunnen heel andere oorzaken hebben dan constipatie. In tegenstelling tot een ander veel voorkomend vooroordeel is het niet noodzakelijk voor een goede gezondheid om elke dag ontlasting te hebben. Tijdelijke constipatie (bijvoorbeeld tijdens de vakantie door een plotse verandering van gewoonten) komt zeer vaak voor. We spreken enkel van chronische constipatie als die minstens zes weken blijft duren.
Constipatie kan zich ook voordoen als gevolg van een moeilijke evacuatie van de stoelgang. Dan spreken we eerder van terminale constipatie (in tegenstelling tot constipatie met een ritme van minder dan drie ontlastingen per week). Dan dient men te 'persen' om ontlasting te hebben. De stoelgang is dan vaak hard, droog en soms moet de stoelgang met de hand verwijderd worden. Soms kan de hinder ook een gevolg zijn van een gevoel dat niet alle stoelgang verwijderd is na een toiletbezoek.
Bij sommige ziekten zoals dikkedarmkanker kan het gezwel de doorgang van de ontlasting verhinderen. De symptomen beginnen dan met constipatie naast zeer hevige buikpijn met braken. Ook al is constipatie meestal goedaardig, toch is het daarom beter om bij elke chronische of ongewone constipatie de dokter te raadplegen.
Ingrediënten (voor 4 porties):Wok van groene groenten
Ook al neemt de buik van een zwangere vrouw toe in volume, toch is dat niet altijd voldoende voor de grootte van de baby e...Geconstipeerd om plaats te maken voor de baby
Het gaat om een visualisatietechniek om te leren ontspannen en correct te 'persen'. Er wordt een anale sonde ingebracht waaraan een toestelletje is be...Wat is biofeedback?
Depressie gaat vaak gepaard met constipatie, en dat is geen toeval!
Als er in de hersenen een tekort is aan serotonine, een neurotransmitter, dan leidt dat namelijk tot...
Lees verderAn, 38 jaar
Dr Michèle Scaillon, UKZKF
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen