Depressie - Depressie: niet voldoende gediagnosticeerd en beha | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Depressie


GETUIGENISSEN

Depressie: niet voldoende gediagnosticeerd en behandeld

Depressie: niet voldoende gediagnosticeerd en behandeld

Prof. William Pitchot, psychiater in het Centre Hospitalier Universitaire de Liège - Sart-Tilman

Twee derde van de mensen die met depressiesymptomen naar de dokter stappen, krijgt de juiste diagnose. Van alle patiënten die voor een depressief syndroom behandeld worden, krijgt amper één derde antidepressiva.

Zijn er veel depressieve patiënten die moeilijk over hun ziekte kunnen praten en die door schaamte- of schuldgevoelens er niet durven over te praten of in behandeling te gaan?

Slechts een klein aantal patiënten met symptomen van een depressie stapt naar de dokter. Een depressie wordt door het grote publiek nog altijd gezien als een ziekte waarvoor je je moet schamen. Ze wordt geassocieerd met luiheid, gebrek aan wilskracht of iets wat naar waanzin kan evolueren. Veel patiënten gebruiken de term depressie niet, maar hebben het over uitputting, psychische vermoeidheid of burn-out. Ze verdedigen zich met andere woorden tegen hun depressief-zijn. Het schaamtegevoel verklaart ook waarom patiënten zo moeilijk naar de huisarts stappen om over hun psychisch lijden te praten.

Depressies worden dus te weinig gediagnosticeerd en behandeld.

Bij amper twee derde van de mensen die met symptomen van een depressie naar de dokter stappen, wordt de juiste diagnose gesteld. Meestal gaat iemand die depressief is naar zijn huisarts met somatische klachten zoals slaapstoornissen, spijsverteringsklachten, vermoeidheid of gewichtsverlies. Van de patiënten die behandeld worden voor een depressief syndroom, krijgt amper één derde antidepressiva voorgeschreven. Daarbij komt nog dat een groot aantal behandelde patiënten hun antidepressiva niet correct innemen. Soms zet de patiënt zijn behandeling vroegtijdig stop of vergeet hij regelmatig om zijn pillen te nemen. Ondanks de aanbevelingen over de duur van de behandeling (nog minstens zes maanden doorgaan vanaf het moment dat de klachten weg zijn) stopt 30 tot 68% van de patiënten al na drie maanden met de antidepressiva. Dat vergroot natuurlijk het risico om te hervallen.

Hoe verklaart u dat mensen zich moeilijk aan de voorgeschreven behandeling houden?

Mogelijke verklaringen zijn de bijwerkingen van de geneesmiddelen, de kostprijs van de behandeling, de weerstand van de patiënt of zijn familie tegen antidepressiva of het  gebrek aan informatie over de ziekte en de voorgeschreven behandeling. We moeten de mentaliteit rond het fenomeen depressie dringend veranderen en er beter over communiceren.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Daar is de lente … Weg met de winterblues! 15 04 2013
Depressie
Daar is de lente … Weg met de winterblues!

Verband licht en melatonine

Het grote verschil tussen de winter en de zomer is de hoeveelheid licht. In de winter is er veel te weinig licht: het licht heeft maar een s...

Lees verder
Depressie: stop de vooroordelen 18 03 2013
Depressie
Depressie: stop de vooroordelen

Mensen met zware depressie ondervraagd

Collega’s die over u spreken als lijntrekker, vrienden die u als lui bestempelen, een partner die vindt dat u niet veel moeite doet...

Lees verder
Boodschappers van depressie 07 01 2013
Depressie
Boodschappers van depressie

Twee neurotransmitters bij depressie

Serotonine en noradrenaline zijn twee chemische stoffen die als boodschapper fungeren tussen de cellen van het zenuwstelsel (neuronen...

Lees verder
Meer depressie door economische crisis? 12 10 2012
Depressie
Meer depressie door economische crisis?

Gevolgen van de crisis op de geestelijke gezondheid

De huidige economische crisis is begonnen in 2008. Het is dus nog wat vroeg om al besluiten te trekken. Maar het...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

65-plussers: gelukkiger en gezonder met een hobby 19 09 2023
Depressie
65-plussers: gelukkiger en gezonder met een hobby

Wetenschappers van het University College in Londen en universiteiten in Japan analyseerden vijf onderzoeken waarin mensen werd gevraagd hoe vaak ze zich bezighielden met...

Lees verder
04 12 2019
Depressie
In de natuur: twee uurtjes per week, minstens!

Wekelijks 120 minuutjes doorbrengen in de natuur is het minimum om er voordeel uit te halen op het vlak van gezondheid en welzijn.

Wie twee uur of langer in de natuur d...

Lees verder

OPINIEPEILING

U bent al enkele dagen in een sombere stemming en wil er iets aan veranderen. Wat doet u?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook