Gepubliceerd op 27/05/2013 à 09:04
Oudere mensen hebben vaker te maken met verlies, eenzaamheid, lichamelijke en functionele klachten. Maar zijn ze daarom vaker depressief? En wat maakt hen dan depressief?
In Duitsland hebben wetenschappers een studie uitgevoerd bij meer dan 2500 mensen ouder dan 75 jaar. Ze wilden nagaan hoeveel procent van hen met een depressie kampte en de risicofactoren voor de ontwikkeling van een depressie bepalen. Getrainde artsen en psychologen gingen de deelnemers thuis opzoeken om hen allen op dezelfde manier te interviewen. Ze herhaalden de interviews na 1,5 en na 3 jaar.
De gemiddelde leeftijd van de ondervraagden was 79,6 jaar. Iets meer dan een derde waren mannen. De wetenschappers hebben alleen mensen ondervraagd die nog thuis woonden; de helft woonde alleen.
De resultaten van deze enquête tonen dat, in deze groep 75-plussers, de frequentie van depressie nog toeneemt met de leeftijd. Het aantal ouderen die een depressie kregen, verdubbelde zelfs over 5 tot 10 jaar: van 35 per 1000 personen per jaar in de leeftijdsgroep 75-79 jaar naar 75 per 1000 personen per jaar in de groep 85-jarigen en ouder.
Verschillende factoren waarvan men zou denken dat ze een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van een depressie, doen dat in feite niet: scholing, gehuwd of niet, financiële toestand, aanwezigheid van chronische ziekten.
Ouderen die minder goed te been zijn, geheugenproblemen hebben en roken daarentegen vormen een kwetsbare groep als we het over depressie hebben. Het zelf aanvoelen dat het geheugen achteruitgaat, kan een uitlokkende factor zijn.
Een andere ongewone vaststelling is dat alcohol bij ouderen niet gepaard gaat met depressie, roken wel.
Het risico om in een depressie te verzeilen is dus des te groter voor 85-jarigen en ouder. In deze leeftijdsgroep is de kans om een depressie te krijgen bovendien dezelfde voor beide geslachten. Bij jongere senioren is de kans echter groter bij vrouwen dan bij mannen.
Zich wapenen tegen mobiliteits- en geheugenproblemen kan helpen om depressie bij senioren te voorkomen.
Deel en print dit artikel
In de zes maanden voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 meldden deelnemers aan een onderzoek een toename van matige tot ernstige angst en depress...
Lees verderDe studie, gepubliceerd in de British Medical Journal, probeerde uit te zoeken welke soorten lichaamsbeweging het beste helpen bij depressie door gegevens te bekijken van...
Lees verderVolgens hen schaden die platformen de gezondheid van jongeren en is het enige doel winst maken. "Onderzoek wijst niet uit dat sociale media algemeen en met zekerheid de g...
Lees verderDe huisarts speelt een belangrijke rol in de behandeling van een depressie. “De diagnose van depressie begint vaak bij de huisarts”, vertelt dr. Caroline de Ville, huis...
Lees verderWetenschappers van het University College in Londen en universiteiten in Japan analyseerden vijf onderzoeken waarin mensen werd gevraagd hoe vaak ze zich bezighielden met...
Lees verderWekelijks 120 minuutjes doorbrengen in de natuur is het minimum om er voordeel uit te halen op het vlak van gezondheid en welzijn.
Wie twee uur of langer in de natuur d...
Lees verderMarie, 45 jaar
Prof. William Pitchot, psychiater in het Centre Hospitalier Universitaire de Liège - Sart-Tilman
Denise, 42 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen