Depressie - Similes helpt familie psychiatrische patiënten | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Depressie


GETUIGENISSEN

Similes helpt familie psychiatrische patiënten

Similes helpt familie psychiatrische patiënten

Mieke Craeymeersch, directeur vzw Similes Vlaanderen

Similes zet zich in voor de gezinnen met een persoon die een psychisch probleem heeft. Naast informatie en zelfzorg streeft ze vooral naar meer erkenning van de familie als zorgpartner.

Jullie nemen het op voor familieleden van patiënten met een psychisch probleem, bijvoorbeeld een depressie of een angststoornis. Hoe kunnen jullie die naasten helpen?

In tegenstelling tot louter lichamelijke aandoeningen, is er over psychische problemen doorgaans heel wat minder gekend. Bovendien is die informatie vaak gekleurd en is er dikwijls sprake van een stigma of taboe. Om dat op te lossen, leggen we de familieleden uit wat een bepaalde psychische ziekte juist betekent, waaruit de behandeling bestaat, en waar ze met hun vragen terecht kunnen. Dat doen we onder andere met ons driemaandelijks tijdschrift.

Similes vzw organiseert ook zelfzorg via lotgenotencontact.

Onze 250 bestuursvrijwilligers verspreid over 50 plaatselijke groepen organiseren infoavonden, doorgaans met een gastspreker, die voor iedereen toegankelijk zijn. Ook ontmoetingsmomenten, maar die zijn in de eerste plaats bedoeld voor de familieleden zelf. Lotgenotencontact is broodnodig want het maakt verwerking mogelijk. Want als gevolg van het psychisch probleem is de relatie tussen de patiënt en zijn naaste omgeving vaak gespannen. Weten wat een ziekte is, betekent nog niet dat je het een plaats hebt kunnen geven in je leven.

Vandaar dat jullie ook meer inspraak vragen bij de hulpverlening?

Historisch gezien zijn familieleden altijd minder betrokken geweest bij de behandeling van psychische ziektes dan in vergelijking met lichamelijke ziektes. Terwijl wij net vinden dat de familie een belangrijke actor is in het genezingsproces. Samen met de Franstalige collega's kloppen we daarvoor regelmatig aan bij de regionale en federale overheid. Met als resultaat dat er nu een pilootproject loopt om de participatie van patiënten en hun familie in de geestelijke gezondheidszorg te verbeteren.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Depressie en menopauze: welke behandeling? 23 02 2011
Depressie
Depressie en menopauze: welke behandeling?

Menopauze: soms ook psychische symptomen

Opvliegers, slaapstoornissen, ... : de overgang naar de menopauze gaat vaak gepaard met een aantal fysieke symptomen. Maar vrouwe...

Lees verder
Depressie en zelfdoding: welk verband? 23 02 2011
Depressie
Depressie en zelfdoding: welk verband?

Een ernstig probleem in België

Met meer dan 20.000 zelfdodingspogingen per jaar is België samen met Finland het zwaarst getroffen land in West-Europa. Zelfdoding is bij o...

Lees verder
Depressie: wanneer ben ik genezen? 23 02 2011
Depressie
Depressie: wanneer ben ik genezen?

Respons, remissie en genezing: niet met elkaar verwarren

De actuele antidepressiva zijn zeer effectief. Toch moeten bij het gebruik ervan, de raadgevingen van de arts str...

Lees verder
Samen tegen depressie 23 02 2011
Depressie
Samen tegen depressie

Verbondenheid

"Ik had al enkele depressies achter de rug, en kroop toen net uit mijn laatste. Bij de zelfhulpgroep hoopte ik iets te vinden dat mij kon helpen, z...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

65-plussers: gelukkiger en gezonder met een hobby 19 09 2023
Depressie
65-plussers: gelukkiger en gezonder met een hobby

Wetenschappers van het University College in Londen en universiteiten in Japan analyseerden vijf onderzoeken waarin mensen werd gevraagd hoe vaak ze zich bezighielden met...

Lees verder
04 12 2019
Depressie
In de natuur: twee uurtjes per week, minstens!

Wekelijks 120 minuutjes doorbrengen in de natuur is het minimum om er voordeel uit te halen op het vlak van gezondheid en welzijn.

Wie twee uur of langer in de natuur d...

Lees verder

OPINIEPEILING

U bent al enkele dagen in een sombere stemming en wil er iets aan veranderen. Wat doet u?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook