Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Depressie


GETUIGENISSEN

Behandelingen van MS: risico’s en baten tegen elkaar afwegen

Behandelingen van MS: risico’s en baten tegen elkaar afwegen

Prof. Alain Maertens de Noordhout, diensthoofd neurologie, CHR de La Citadelle

Er bestaat vandaag een uitgebreid gamma geneesmiddelen voor personen met een remittente vorm van multiple sclerose. Voor een zo aangepast mogelijke behandeling is het essentieel om de baten en de risico’s van elke optie tegen elkaar af te wegen.

Wat betekent ‘risico-batenverhouding’ precies?

Wanneer we een behandeling voorschrijven – ongeacht het type – , moeten we ons daarbij altijd de volgende vragen stellen:

  • Maakt de patiënt met deze behandeling meer kans dat zijn toestand verbetert of op zijn minst niet verslechtert, dan als we ervoor kiezen om niet te behandelen? Met andere woorden: wat zijn de te verwachte baten?
  • Wat zijn de risico’s van de behandeling? Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

In het geval van multiple sclerose zijn die vragen bijzonder complex, want de ziektesymptomen verschillen zeer sterk van patiënt tot patiënt.

Hoe zit het met de MS-behandelingen?

De eerstelijns onderhoudsbehandelingen (interferonen en glatirameeracetaat (Copaxone)) verminderen de opstootfrequentie met iets meer dan 30 %.

Ze kunnen weliswaar ongewenste bijwerkingen veroorzaken, maar die zijn meestal onschuldig.

De baten zijn reëel, het risico bescheiden. De risico-batenverhouding is dus vaak positief.

De situatie is complexer bij de zogenaamde tweedelijnsbehandelingen. Die zijn weliswaar krachtiger … maar mogelijk ook toxischer.

Wat zijn de baten en de risico’s van deze tweedelijnsbehandelingen?

We nemen als voorbeeld Tysabri (natalizumab) en Gilenya (fingolimod). In België worden deze geneesmiddelen momenteel terugbetaald, ofwel bij de van bij het begin ernstige vorm van multiple sclerose, ofwel voor patiënten bij wie de eerstelijnsbehandelingen geen overtuigende resultaten (meer) opleveren (en die ondanks hun behandeling toch opstoten krijgen).

De meeste patiënten klagen niet over dagelijkse bijwerkingen. Tysabri wordt toegediend via een maandelijks infuus, Gilenya moet worden ingenomen in tabletvorm.

Aangezien deze geneesmiddelen agressiever inwerken op de ontstekingscomponent van de ziekte, kunnen er op lange termijn echter problemen ontstaan: verhoogd risico op ernstige virale herseninfecties bij sommige categorieën patiënten voor Tysabri; mogelijke weerslag op de hart- en leverwerking, of risico op oogbijwerkingen en opportunistiche infecties voor Gilenya … De risico’s geassocieerd aan deze geneesmiddelen zijn dus niet verwaarloosbaar en de risico-batenverhouding kan, als deze in het algemeen positief blijft, minder gunstig uitvallen dan voor eerstelijns onderhoudsbehandelingen.

Moeten die behandelingen dan maar ineens worden stopgezet?

Zeker niet! Wel moeten de patiënten die deze geneesmiddelen nemen, de richtlijnen van hun arts strikt naleven.

Bovendien moeten ze intensief medisch worden gevolgd.

Er bestaan ook strategieën om de bestaande risico’s zo goed mogelijk te beheersen. Dat vereist echter een strikte follow-up en een permanente dialoog tussen arts en patiënt.

Hoe zal de behandeling van multiple sclerose vermoedelijk evolueren?

De toekomst ziet er veeleer hoopvol uit. 20 jaar geleden waren er nog maar heel weinig geneesmiddelen, vandaag bestaan er een hele reeks. De komende jaren mogen we minder toxische en nog meer doelgerichte producten verwachten.

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Depressie, een strikte follow-up! 23 05 2014
Depressie
Depressie, een strikte follow-up!

De huisarts speelt een belangrijke rol in de behandeling van een depressie. “De diagnose van depressie begint vaak bij de huisarts”, vertelt dr. Caroline de Ville, huis...

Lees verder
Wat maakt ouderen depressief? 27 05 2013
Depressie
Wat maakt ouderen depressief?

Enquête bij 75-plussers

In Duitsland hebben wetenschappers een studie uitgevoerd bij meer dan 2500 mensen ouder dan 75 jaar. Ze wilden nagaan hoeveel procent van hen met...

Lees verder
Daar is de lente … Weg met de winterblues! 15 04 2013
Depressie
Daar is de lente … Weg met de winterblues!

Verband licht en melatonine

Het grote verschil tussen de winter en de zomer is de hoeveelheid licht. In de winter is er veel te weinig licht: het licht heeft maar een s...

Lees verder
Depressie: stop de vooroordelen 18 03 2013
Depressie
Depressie: stop de vooroordelen

Mensen met zware depressie ondervraagd

Collega’s die over u spreken als lijntrekker, vrienden die u als lui bestempelen, een partner die vindt dat u niet veel moeite doet...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

65-plussers: gelukkiger en gezonder met een hobby 19 09 2023
Depressie
65-plussers: gelukkiger en gezonder met een hobby

Wetenschappers van het University College in Londen en universiteiten in Japan analyseerden vijf onderzoeken waarin mensen werd gevraagd hoe vaak ze zich bezighielden met...

Lees verder
04 12 2019
Depressie
In de natuur: twee uurtjes per week, minstens!

Wekelijks 120 minuutjes doorbrengen in de natuur is het minimum om er voordeel uit te halen op het vlak van gezondheid en welzijn.

Wie twee uur of langer in de natuur d...

Lees verder

OPINIEPEILING

U bent al enkele dagen in een sombere stemming en wil er iets aan veranderen. Wat doet u?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER
Medipedia facebook