Sommige anti-epileptica stimuleren de productie van leverenzymen en versnellen zo de hormoonuitscheiding door diezelfde enzymen. Vandaar dat waakzaamheid geboden is, want de doeltreffendheid van de anticonceptiepil kan in het gedrang komen. Bij gebruik van fenobarbital, diphantoïne, primidon, carbamazepine, oxcarbazepine en topiramaat moet de oestrogeendosis van de pil ook verhoogd worden en de doeltreffendheid ervan nagegaan worden door de nodige hormoonmetingen te verrichten.
Alle anti-epileptica verhogen lichtjes het risico op misvorming van de foetus als ze tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap worden ingenomen. Het basisrisico verdubbelt naar schatting van 2 à 3% tot 4 à 6%.
Een belangrijke beschermingsmaatregel voor de foetus bestaat erin 4 mg foliumzuur per dag in te nemen. Dat gebeurt vanaf enkele weken voor het begin van de zwangerschap tot aan het einde van de derde maand. Dagelijkse inname van vitamine K tijdens de laatste maand van de zwangerschap zorgt ervoor dat het bloedingsrisico niet stijgt.
De meeste artsen vinden borstvoeding positief. Slechts een deel van de anti-epileptica komt in de moedermelk terecht, en dit nadeel wordt ruimschoots gecompenseerd door de kwaliteiten van de melk. Toch is borstvoeding te vermijden als de moeder fenobarbital of primidone moet nemen. Die moleculen kunnen slaperigheid veroorzaken bij de baby.
De geneesmiddelenbehandeling heeft als doel de aanvallen volledig te onderdrukken met zo weinig mogelijk of zelfs gee...
Lees verderDe omgeving van de patiënt moet bij een epilepsieaanval koelbloedig optreden, om de risico's op lichamelijke letsels zoveel mogelijk te beperken.
Een aanval tijdens het autorijden is gevaarlijk. Vandaar dat er een wettelijk rijverbod geldt voor alle epilepsiepatiënten. Deze maatregel wordt in bepaa...
Lees verderKatrien, 26 jaar
Kwinten, 13 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen