Deze alternatieve techniek is interessant wanneer een epilepsieoperatie mislukt is of niet mogelijk is. Dat laatste kan doordat de epilepsiehaard niet nauwkeurig gelokaliseerd kan worden, niet verwijderd kan worden omdat hij in een functioneel belangrijke zone ligt, of moeilijk bereikbaar is.
Daarbij wordt de linker nervus vagus (ook wel tiende hersenzenuw genoemd), die via de hals van de buikorganen naar de hersenen loopt, elektrisch gestimuleerd.
Die stimulatie gebeurt door onder de huid, onder het linker sleutelbeen, een apparaatje in te planten dat een laagspanningssignaal verspreidt.
Bedoeling is de frequentie van de aanvallen te verminderen. Naar schatting één op de drie patiënten krijgt nadien rium 50% minder aanvallen.
De mogelijke bijwerkingen zijn gering: een kriebelend gevoel in de keel en heesheid. De patiënt raakt er dan ook heel snel aan gewend. Helaas kunnen we momenteel nog niet voorspellen welke patiënten baat hebben bij die ingreep, en bij welke patiënten ze weinig of geen zin heeft.
Ook andere vormen van stimulatie van de hersenen worden momenteel onderzocht (diepe hersenstimulatie).
De geneesmiddelenbehandeling heeft als doel de aanvallen volledig te onderdrukken met zo weinig mogelijk of zelfs gee...
Lees verderDe omgeving van de patiënt moet bij een epilepsieaanval koelbloedig optreden, om de risico's op lichamelijke letsels zoveel mogelijk te beperken.
Een aanval tijdens het autorijden is gevaarlijk. Vandaar dat er een wettelijk rijverbod geldt voor alle epilepsiepatiënten. Deze maatregel wordt in bepaa...
Lees verderKatrien, 26 jaar
Kwinten, 13 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen