Hartsymptomen komen heel vaak voor bij hyperthyreoïdie: we stellen dikwijls een sneller hartritme vast. Dat noemen we ook tachycardie, of hartritmestoornis. Soms gaat die gepaard met hartkloppingen. Mensen worden vaak ook intolerant voor inspanningen. Ze zijn snel uitgeput, hun hart slaat op hol bij de minste beweging.
Hyperthyreoïdie veroorzaakt dikwijls stemmingsveranderingen, opwinding of prikkelbaarheid. Inslaapstoornissen en andere slaapstoornissen worden ook vaak vastgesteld. Sporadisch kunnen de handen ook beven.
Patiënten met hyperthyreoïdie hebben het dikwijls te warm. Bij dat gevoel van drukkende hitte zweten ze soms, een beetje zoals de ‘opvliegers’ die veel voorkomen in de menopauze. Indirect kan hyperthyreoïdie ook tot uiting komen door grote dorst, des te meer omdat we soms frequente diarree vaststellen, met het risico op uitdroging.
Na een periode met veel beweging, voelen patiënten zich plots moe. Vermoeidheid heeft dus niet noodzakelijk te maken met een lagere schildklieractiviteit (hypothyreoïdie), zoals dikwijls wordt gedacht. Maar met een gevorderde hyperthyreoïdie die het lichaam uitgeput heeft. Dat energieverlies kan ook tot uiting komen door spierzwakte.
Hyperthyreoïdie veroorzaakt dikwijls snel en tamelijk uitgesproken gewichtsverlies, ondanks een identieke, zelfs verhoogde eetlust. Reden voor dat fenomeen is dat het lichaam overactief is en het meer energie verbruikt dan normaal om zijn basismetabolisme te behouden. Daarom kan de behandeling van hyperthyreoïdie omgekeerd een gewichtstoename veroorzaken, des te meer als patiënten gewend zijn om grotere hoeveelheden te eten onder invloed van de verspilzuchtige schildklier.
Jodium is de brandstof van de schildklier. Moeten mensen dan het gebruik van jodiumrijke voedingsmiddelen beperken als hun schildklier te veel hormonen produceert?
In...
Lees verderDe schildklier is een endocriene klier; ze produceert dus hormonen. Ze lijkt op een vlinder van ongeveer 5 cm hoog en 2 tot 3 cm breed, en ze zit onderaan de hals. De kli...
Lees verderDe schildklier is een endocriene klier; ze produceert dus hormonen. Ze lijkt op een vlinder van ongeveer 5 cm hoog en 2 tot 3 cm breed, en ze zit onderaan de hals. De kli...
Lees verderVirginie, 32 jaar
Dr. Geenen, kliniekhoofd Endocrinologie aan het CHU de Liège (Luik)
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen