Preciezere cijfers over de frequentie van hypofosfatasie zijn er niet. Men schat dat 1/100.000 levend geboren baby’s deze ziekte hebben.
In Japan en bij de Mennonieten in Canada (een traditionele geloofsgemeenschap) komt hypofosfatasia vaker voor, namelijk tot 1/2500 pasgeborenen. Het gaat hier om een bepaald type mutatie.
De ziekte is even frequent bij mannen als vrouwen, in alle rassen en in alle werelddelen.
Artikel gerealiseerd in samenwerking met dr. Karin Janssen van Doorn, nefroloog, Brussel
Hypofosfatasie wordt veroorzaakt door een mutatie in het gen dat verantwoordelijk is voor de vorming van het enzym alkalisch fosfatase. Wereldwijd zijn meer dan 250 verschillende mutaties van dit gen gekend. Onderzoekers hebben een goede correlatie gevonden tussen de ernst van de symptomen bij hypofosfatasie en de resterende enzymactiviteit die volledig afhangt van het soort mutatie.
Als de symptomen mild zijn, is er minstens één mutatie die evenwel nog een aanzienlijke enzymactiviteit mogelijk maakt. Als de symptomen ernstig zijn, zijn er vaak verschillende mutaties die ertoe leiden dat de enzymactiviteit zo goed als volledig is gestopt. Dat verklaart waarom hypofosfatasie in zo veel verschillende graden van ernst kan optreden: van alleen tandproblemen tot ernstige misvormingen van de beenderen.
De mutaties van het gen voor alkalisch fosfatase kunnen op verschillende manieren worden overgeërfd.
Bij matige vormen van hypofosfatasie kan de overdracht autosomaal recessief of autosomaal dominant zijn. Een dominante overdracht betekent dat de ziekte tot uiting komt als de mutatie op slechts één van beide chromosomen aanwezig is. De kans voor elk kind om deze mutatie over te erven en dan ook de ziekte te hebben, is 50% als één van de ouders ziek is. Het soort mutatie zal echter de ernst van de symptomen bepalen. Daarom is een dominante overdracht binnen een familie niet altijd gemakkelijk te bewijzen.
Artikel gerealiseerd in samenwerking met dr. Karin Janssen van Doorn, nefroloog, Brussel
In afwachting van het nieuw geneesmiddel dat hypofosfatasie specifiek aanpakt, kunnen artsen alleen de symptomen opvolgen en zo no...
Lees verderEen kenmerk van hypofosfatasie is het sneller dan gemiddeld uitvallen van de melktanden en/of definitieve tanden. Dit voortijdig...
Lees verderAnne, moeder van Bram, 9 jaar
Leona, 35 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen