Voor mensen met lactose-intolerantie wordt de vertering van melk pas een probleem als de lactose (melksuiker) in de dunne darm komt. Daar wordt de melk niet in twee stoffen gesplitst, maar blijft ze ongedeeld en komt ze dus intact in de dikke darm terecht. Op dat moment, zo’n anderhalf tot twee uur na de melkinname, treden de spijsverteringsproblemen op.
In onze darmen leven miljoenen bacteriën. Ze vullen het spijsverteringsproces aan en voeden zich met wat nog niet door ons lichaam is opgenomen. Als ze de lactose absorberen en verteren, zijn er drie gevolgen:
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van dr. Bertrand Vos, maag-darmarts in het Erasmus Ziekenhuis in Brussel.
Draagt een hoge consumptie van melk en andere zuivelproducten bij tot de ontwikkeling van long-, borst- en eierstokkanker? Daarover bestaat tot n...
Lees verderGlutenintolerantie, ook coeliakie genoemd, kan zowel voorkomen bij kinderen als bij volwassenen. Het gaat om een zogena...
Lees verderLactose is een van de bestanddelen van melkproducten, maar zit ook in andere producten. Ook bakkerijwaren, ontbijtgranen, levensmiddelen in poedervo...
Lees verderNancy Scholart, voedingsdeskundige gespecialiseerd in kindervoeding.
Dr. Hichem Souayah, maag-darmarts op de kinderafdeling van het UMC Sint-Pieter
Laurence Dieu, diëtiste
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen