Lactose (melksuiker) is een koolhydraat (een suiker) en een van de belangrijkste bestanddelen van melk. Een liter koeienmelk bevat 40 tot 50 g lactose. Elke molecule lactose bestaat uit twee basiselementen of suikers:
Om lactose te kunnen afbreken moeten die twee elementen tijdens de vertering gesplitst worden. Dat gebeurt door het enzym lactase dat in de dunne darm geproduceerd wordt en in het slijmvlies van de darm voorkomt. Maar soms vermindert de lactaseproductie of stopt ze helemaal.
Bij een lactasetekort komt de lactose in zijn geheel, dus onveranderd, in de dikke darm terecht. Daar zullen bacteriën de stof verteren wat het evenwicht in de darmflora zal verstoren. Er wordt dan van malabsorptie van lactose gesproken. Lactose-intolerantie is het geheel van hinderlijke symptomen veroorzaakt door die malabsorptie of slechte opname. Er zijn verschillende graden van lactose-intolerantie:
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van dr. Bertrand Vos, maag-darmarts in het Erasmus Ziekenhuis in Brussel.
We zeggen wel spontaan ’geen melk verdragen’ en ’allergisch voor melk’. In feite zorgt niet de melk voor het probleem, maar wel een van de bestanddelen ervan: bij lactose-intolerantie is het een suiker en bij een allergie zijn het de eiwitten.
Lactose-intolerantie wordt veroorzaakt door een slecht werkende darm, omdat die een bepaalde voedingsstof niet verteert. Een melkallergie is complexer en ook het afweersysteem speelt hierbij een rol. Dat systeem verdedigt het lichaam normaal tegen virussen, bacteriën en andere indringers. Maar bij mensen met een allergie beschouwt het afweersysteem de eiwitten uit koeienmelk als gevaarlijke elementen en komt het in actie om hun lichaam ertegen te verdedigen.
Een allergie voor de eiwitten uit koeienmelk en lactose-intolerantie vertonen gemeenschappelijke symptomen, zoals een opgeblazen gevoel, diarree en buikpijn. Maar een allergie kan daarnaast ook nog andere symptomen veroorzaken die niet met het spijsverteringsstelsel te maken hebben, zoals eczeem, netelroos, astma enz.
De aanbevelingen op vlak van voeding bij lactose-intolerantie zijn anders dan bij een allergie voor koeienmelk:
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van dr. Bertrand Vos, maag-darmarts in het Erasmus Ziekenhuis in Brussel.
Alle baby’s kunnen bij hun geboorte melk verteren. Het is ook maandenlang hun enige voedingsbron. Aangeboren lactose-intolerantie komt uiterst zelden voor. Wereldwijd zijn er slechts enkele tientallen gevallen bekend. Maar na de borstvoedingperiode kunnen de darmen hun vermogen om lactase af te scheiden, behouden of verliezen.
Lactose-intolerantie komt in Noord-Europa voor bij 5 tot 15% van de bevolking. In de rest van de wereld is lactose-intolerantie eerder de regel dan de uitzondering. Zo heeft 90 tot 100% van de volwassenen in Azië lactose-intolerantie, in Sub-Saharisch Afrika is dat 85 tot 100% en bij de indiaanse volkeren 50 tot 95%(1). Dichter bij ons – in het gebied rond de Middellandse Zee – heeft 60 tot 85% van de bevolking lactose-intolerantie. Bij alle volkeren verliest het merendeel van de kinderen bij het opgroeien het vermogen om melk te verteren. Voor alle bevolkingsgroepen, die in Noord-Europa uitgezonderd, leidt lactose-intolerantie niet tot voedingstekorten. Melk wordt er immers traditioneel in gefermenteerde vorm genuttigd. Alleen in onze contreien liggen de kaarten dus anders, omdat melk hier een belangrijke plaats neemt in de voeding.
(1) Harrison, "Principes de médecine", uitg. Flammarion, p. 1767.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van dr. Bertrand Vos, maag-darmarts in het Erasmus Ziekenhuis in Brussel.
Draagt een hoge consumptie van melk en andere zuivelproducten bij tot de ontwikkeling van long-, borst- en eierstokkanker? Daarover bestaat tot n...
Lees verderGlutenintolerantie, ook coeliakie genoemd, kan zowel voorkomen bij kinderen als bij volwassenen. Het gaat om een zogena...
Lees verderLactose is een van de bestanddelen van melkproducten, maar zit ook in andere producten. Ook bakkerijwaren, ontbijtgranen, levensmiddelen in poedervo...
Lees verderNancy Scholart, voedingsdeskundige gespecialiseerd in kindervoeding.
Dr. Hichem Souayah, maag-darmarts op de kinderafdeling van het UMC Sint-Pieter
Laurence Dieu, diëtiste
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen